Ръчният багаж в “Райънеър” вече ще се заплаща

Неприятна новина за хората, ползващи услугите на нискотарифната компания за самолетни превози “Райънеър”. “Ройтерс” информира, че от месец ноември ръчният багаж, който носите със себе си, също ще подлежи на такса. Услугата ще бъде на стойност между 6 и 10 евро. В случая говорим за ръчен багаж до 10 килограма тегло.

Според обновения правилник на компанията, пътниците ще могат да носят безплатно със себе си единствено “малка чанта за лични нужди”, която да бъде поставяна под предната седалка.

Багажите до 10 килограма ще се таксуват с между 6 и 8 евро, за да бъдат качени на борда и трансферирани до багажното отделение над седалките. Или между 8 и 10 евро, за да бъдат чекирани. От “Райънеър” оправдават решението си с обяснението, че често самолетите на компанията се бавят, тъй като пътниците носят със себе си твърде много ръчен багаж.

Само за сравнение, конкурентите на “Райънеър” от Wizzair и Norwegian все още позволяват на пътниците си да носят безплатно средноголям куфар до 10 килограма за кратки полети.

“Ройтерс” цитира представители на компанията, според които решението не е провокирано от финансови мотиви. Напротив – от “Райънеър” дори не очакват това да доведе до допълнителни приходи. От компанията обясняват, че според новата система чекирането на 10-килограмовия багаж ще бъде осезаемо по-евтино от настоящата цена за проверки на ръчен багаж.

От “Райънеър” допълват, че ще бъде увеличен и допустимия размер за всички видове багаж.

Наскоро “Райънеър” имаха сериозни проблеми, тъй като пилотите на компанията от няколко различни държави обявиха стачка. За свой късмет, компанията успя да постигне договорка със стачкуващите, което от своя страна ѝ спести сериозни главоболия в бъдеще.

Само през миналия месец, заради стачките на пилотите, “Райънеър” трябваше да отмени близо 600 полета. Засегнати от това бяха повече от 100 хиляди пътници.

Припомняме, че пилотите настояваха компанията да изготви нов трудов договор за заплатите, включващ по-добри условия на труд. Поне на този етап, кризата бе овладяна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *