Светъл или тъмен диван – кой е практичният избор?

Диванът не случайно е “провъзгласен” за ключов интериорен компонент за всеки хол. Той трябва да е практичен, удобен и красив, тъй като има голямо значение за цялостния облик на всекидневната. Какъв диван обаче да изберем? Това е важен въпрос, на който може да има множество възможни отговори. В светли или в тъмни цветове? Ъглов или стандартен? От кожа или от плат? Вариантите очевидно са доста, което прави крайния избор сравнително труден за днешния купувач.

Как да изберем нов диван?

Тази мебел може да бъде решаваща за цялостното обзавеждане на хола. Освен на дизайна ѝ, трябва да обърнем внимание и на нейното качество, от което зависи и колко време ще я използваме. Съвременните дивани за хола се купуват и за стаи като спалнята, ако тя е с голяма площ. Някои модели са създадени специално за кухни, като в тези случаи обикновено са по-високи, ъглови и с достатъчно пространство за сядане. Могат да се открият и с разтегателна функция, с ракла, в тъмни и в светли нюанси, както и в различен интериорен стил, споделят от онлайн магазин МебелМаг.

При избор на мека мебел за всекидневната или друго помещение,е необходимо да обърнем внимание на характеристики като дизайн и цвят, материали на изработка и качество, допълнителни функционалности и цена. Без значение дали става дума за кухненски ъгъл, или за холен модел, водещо при покупка е да се наблегне на цялостното изпълнение, така че въпросната мебел да подхожда на останалото обзавеждане и да е в унисон с финансовите ни възможности.

В тъмен или светъл цвят да бъде диванът?

Бордо, син, зелен, капучино, кафяв или бежов – възможните цветове за мека мебел са изключително много. Важен детайл е и материята, от която е изработена дамаската. Тя трябва да е както красива, така и лесна за почистване, също и да е в подходящо съчетание с цветовете на останалите мебели и стените в помещението. Колкото до това какъв да е цветът на новия диван, мненията в случая са противоречиви. От полза при избор би ви било следното:

  • както тъмните, така и светлите нюанси си имат доказани предимства – вторите се вписват перфектно в почерка на минималистични и класически стил, докато моделите в черно, кафяво и тъмно синьо придават “тежест” на обстановката, а и са доста практични от гледна точка на тяхната поддръжка. Добре е да се съобразите изцяло с основното обзавеждане и личните ви предпочитания, когато дойде време за избор на цвят за вашия нов диван. Той може да е в ярки тонове или в съчетание от контрастни нюанси, което ще го превърне във водещ интериорен акцент, привличащ вниманието;
  • съветът на специалистите е да заложите на мека мебел в цветове като сиво или кафяво, ако имате деца – така дамаската няма да се цапа лесно, а на вас ще ви отпадне ангажимента да я почиствате постоянно;
  • близки нюанси, противоположни цветове, пастелни, светли или тъмни тонове – това са основните възможности, що се касае за външния вид на дивана. Правилната тактика е да заложите на по-неутрални решения, ако останалият интериор е с по-раздвижен и цветен дизайн. И обратното – ако по-голямата част от наличното в жилището обзавеждане е в меки и ненатрапчиви тонове, то тогава има резон да си позволите мека мебел в ярък цвят.

Подходящият диван е един за едни и друг за други хора. За някои идеалният вариант е този, в който преобладават светлите цветове или кожените елементи, докато други определят тъмните и от текстил модели за идеални. Ъгловите дивани, моделите с функция за сън и тези с ракла са сред обявените за “най-купувани”. Това е така, защото комбинират функционалност с естетика, което е и водещо изискване от страна на потребителите към този вид мебел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *