Светът чества Международния ден на учителя

От 1994 година до днес на всеки 05 октомври се чества Международния ден на учителя. Това е една от инициативите на ЮНЕСКО, която получава признанието на световните образователни институции. До момента 100 държави включително и България признават тази дата и я отбелязват ежегодно.

Хуманната професия на учителите е изключително важна, тъй като от нея зависи развитието на обществото. В наши дни образованието е приоритет и именно преподавателите са тези, които трябва да се грижат за неговото развитие.

За съжаление немалко учители в Европа са обект на агресия и липса на респект от страна на учениците си. В това число влиза и Великобритания, където дори се стига в насилие в класната стая. Ето защо на днешния ден, трябва да дадем дължимото на учителите и да си дадем сметка, че животът ни зависи от тях.

У нас учителското тяло винаги е допринасяло за подем в обществото. Заслужава си да споменем името на Христо Ботев, който освен революционер и поет, е бил и учител. От ЮНЕСКО съветват в днешния Световен ден на учителя, да си припомните топлите моменти с любимите ви преподаватели и да им честитите празника.

Да бъдеш учител, значи да си зареден с търпение и кураж. Не бива да се забравя, че много актьори и певци също са практикували учителската професия. Всичко това ни кара още веднъж да си спомним най-добрите житейски уроци, за да възкресим спомените от училището и хората, които ни дадоха образование.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *