Скъпо ли струва смяната на старите печки с нови?

Печките на дърва и въглища, които не покриват еконормите, трябва да бъдат сменени до 2024 година. Това препоръчва Световната банка цитирана от Нова. Над 54% от българските граждани се отопляват на твърдо гориво сочи направената статистика. По този начин се увеличават и фините прахови частици, чието ниво се очаква да спадне след въвеждането на конкретните мерки от Световната банка.

По-евтино ще излезе подмяната на отоплителни уреди за хора, които имат създадена газопреносна мрежа, ако такава отсъства обаче смяната на отоплението ще бъде доста солено. На местната власт на всяка община се пада да реши кои са най-изгодните условия, чрез които да се покрият изискванията.

Има идея отоплителните уреди, които не отговарят на изискванията, да не могат да се продават свободно на пазара. По този начин ще се ограничи замърсяването на въздуха и ще имаме далеч по-добри резултати от тези до момента, които показват, че 85 на 100 от праховите частици се дължат на битовото гориво.

Още от сега много хора си задават въпроса ще могат ли да си позволят да се отопляват и колко ще струва всичко това. Разбира се, от Еко министерството споделят, че дадени общини ще бъдат финансово подпомогнати, за да се справят с новите мерки.

Въпреки всичко до 2024 година има много време, така че хората да се подготвят да посрещнат въведените ограничения и да помислят за бъдещето си. Как ще продължи всичко това, очаквайте да научите в някоя от следващите ни публикации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *