Стартират изслушванията за нов директор на БНР

Днес стартира процедурата по изслушване на кандидатите за нов генерален директор на Българското национално радио. Изслушванията ще се проведат пред членове на СЕМ, като кандидатите за позицията ще представят своите концепции за управление и развитие на радиото. Новият ръководител на БНР следва да бъде избран след два дни. В битка за поста са шестима кандидати.

Днес и утре ще бъдат изслушани всички кандидати. Изслушванията ще се проведат на принцип по ред на входящия номер на всеки кандидат. Днес трима от кандидатите ще представят концепциите си за БНР. Това са Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. Утре пред СЕМ ще говорят още трима кандидати за директорския стол – Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

Може да се каже, че по един или друг начин, всички шестима кандидати имат минало, свързано с националното радио. Александър Велев е бил генерален директор до 29 май 2019 година, докато Антон Митов работи за радиото от 1977 година насам. От 2016 година оглавява дирекция “Архивен фонд”. Той е назначен от СЕМ за временен генерален директор на БНР. Колкото до Митко Димитров, той е бивш шеф на радио “София”.

Даниела Манолова е по професия драматург, като тя е един от продуцентите на радиотеатъра в радиото. Жени Гаджалова е работила като главен счетоводител на БНР, а Андон Балтаков е имал ангажименти за БНР, както и за медии като CNN и “Асошиейтед Прес” на територията на Ню Йорк.

Припомняме, че в средата на месец октомври Светослав Костов бе освободен от позицията главен директор на БНР. Той оглавява радиото едва три месеца, а по време на неговото управление се случи безпрецедентното спиране на програма “Хоризонт” за период от близо пет часа. Това се случи по време на разразилия се скандал около уволнението на журналиста Силвия Великова. Сега обаче Костов е амбициран отново да се пребори за поста, но за целта той трябва да получи одобрението на СЕМ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *