Стикери в интериора – модерно и практично!

Ако не сте специалисти в интериорния дизайн, най-вероятно изобщо не сте се и замисляли, че така нашумелите и придобили популярност в последните години стикери за стена съвсем не са само декорация, предназначена за монтаж върху стени. И неависимо, че дори в чуждестранните сайтове ще намерим определението  wall decals (стикери за стена) като ключова дума, описваща приложението на винилните стикери,  наричани  там vinyl  decals или vinyl stickers , тяхната декоративна  и практическа функция надхвърля това общо определение. Нека се опитаме да разчупим закостенелитте общи разбирания по темата и да нахвърляме няколко свежи и практични идеи за приложение на декоративните винилни стикери в интериорния дизайн!

Какво е винилен стикер?

Повечето от вас биха използвали понятието „лепенки”  и няма да сбъркат. По същината си това са ПВЦ цветни лепенки, изрязани по контур по зададен графичен дизайн. Или пълноцветен  дигитален печат, изпълнен най-често върху бяло или прозрачно винилно фолио с лепилен слой. Контурните стикери са едноцветни, но в дизайна може да се съчетаят елементи от различни по цвят фолиа, които да внесат повече контраст и колорит. Или изпълени от „ефектни” фолиа –  холограмни, свтлоотразителни, матиращи (т.н. песъкойструйни) фолиа за стъкло и други.

Приложение на стикерите като стенна декорация.

Е, няма как да не започнем от тук! Все пак стикерите за стена са вече доста популярни и внасят модерна нотка  в интериорната жизнена и работна среда. Класиката в декорацията на стените с оригинални картини или репродукции, гоблени и фототапети отдавна е отстъпила място на нови прийоми  и материали, които са в хармония с модерната архитектура и вътрешно обзавеждане. Разнообразието от тематични категории и стилове  в стикерите за стена, както и многобройните възможности за избор на цвят, дават възможност лесно  да се впишат в конкретната среда и дори да се превърнат в ключов акцент на интериора. Темите, които срещаме в този тип декорация са толкова разнообразни, че трудно многат да се изброят – флоралани и природни мотиви, животни, хора, птици и насекоми, архитектура, поп-арт , абстракция.  В зависимост от целите, стикерите могат да играят роля на  свеж и ненатрапчив декоративен елемент,  допълващ общия дизайн, но също така и и на мащабен декоративен отпечатък, запълващ цели стени, тавани или колони и по този начин да наложат  своя стилов диктакт, около който да се изберат останалите интериорни елементи.

До голяма степен водещата или второстепенна роля на стенната декорация зависи от това, в кой етап на обзавеждането прибягваме до нея. Въпрос на избор е дали да търсим контраст с основата, при който декорацията ще се открои рязко или да прибегнем до близки, нежно приливащи се с основата цветове.

Stickerix.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *