Столична община със сериозни инвестиции в столичния Зоопарк

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде отчет за дейностите на Столична община по отношение подобряването и модернизацията на столичния зоопарк. Тя разкри, че за последните няколко години общината е инвестирала повече от 2.5 милиона лева в съоръжението.

През 2017 година е извършено цялостно обновяване на клетките на големите котки, а през тази година е било отворено разширение за сурикатите и бодливите свинчета. Кметът на столицата потвърди, че сега дейностите продължават с разширение на сектор “Примати”. Фандъкова говори пред журналистите по време на рутинна проверка за реконструкцията на вече споменатия сектор от зоопарка.

Кметът потвърди, че всички ремонтни дейности са осъществени според стриктните изисквания на Европейската асоциация на Зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). “Целта е да станем член на асоциацията, което ще ни позволи да обменяме животни с други зоопаркове”, поясни Фандъкова.

Според данните на общината, от началото на годината броят на посетителите на зоопарка се е увеличил с 28 000 души в сравнение с предходната година. До момента от началото на годината, повече от 220 000 души са посетили зоологическата градина в София.

Очаква се качеството на живот на животните в сектор “Примати” да бъде подобрено с предстоящите ремонти. Площите за тяхното обитание се увеличават от 5 до 10 пъти. Ще има реконструкция и на вече съществуващата инфраструктура.

Междувременно стана ясно, че към семейството на столичния зоопарк се присъединява нов обитател – мъжката бърнеста мечка Лийм. Лийм е тригодишен и е роден в зоопарка на германския град Лайпциг. Мечокът пристига у нас по линия на Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, като в бъдеще очакваме и женска мечка от същия вид.

Сред другите нови животни в столичния зоопарк е двугърбата камила Леми, която акостира в София от зоопарка във Веспрем.

Най-новият обитател на зоопарка обаче е кенгуруто бебе, което се роди наскоро. Малкото животинче все още не напуска торбата на мама, но посетителите на зоопарка могат да видят как то се поддава от нея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *