Най-добрата стръв за риболов на шаран

Най-често задаваният въпрос, когато става въпрос за шарански риболов. Каква е най-добрата стръв за риболов на шаран? Риболовът на шаран е хоби, на което много хора в България са се посветили и винаги пали разплаени дискусии между хората, които го практикуват.  Има ли някоя стръв, която работи по-добре от другите? Този въпрос е труден, тъй като по време на всяка риболовна сесия се наблюдават множество променливи. В тази статия ще разгледаме най-успешните видове стръв при риболов на шаран в България.

Протеинови топчета за риболов на шаран

Една от най-често използваната стръв за риболов на шаран в България са протеиновите топчета. Едно от най-големите предимства на протеиновите топчета като стръв е тяхната универсалност. Те се предлагат в почти всички цветове и вкусове.

  • Протеиновите топчета привличат и задържат по-големи шарани

Без значение дали рибите ги разпознават като по-добър източник на храна или просто търсят по-големи частици, обикновено се улавят по-големи риби, когато се използват единствено протеинови топчета като стръв.

  • Протеиновите топчета са много универсална стръв за риболов на шаран

Има много различни видове протеинови топчета, когато избирате стръв. Без значение дали става въпрос за плаващи, потъващи, бързо или бавно разтворими. Има протеинови топчета, подходящи за всяка система и представяне.

  • Протеиновите топчета имат по-голяма хранителна стойност

Протеиновите топчета са създадени, за да бъдат едновременно привлекателни и полезни за рибите. Независимо от това с какво подхранвате предварително, било то царевица, тигров фъстък, семена или друго, винаги е препоръчително да се добавят и протеинови топчета. Те придават обем на захранката и овкусяват останалата част от сместта за захранване.

  • Протеиновите топчета рядко се развалят

Основната характеристика, която ги прави отлични за риболов на шаран, е тяхната способност да се съхраняват за дълго време. Готовите захранки или приготвените смеси се развалят и развиват мухъл за кратко време. В сравнение с това, протеиновите топчета за шаран се предлагат във влагосъхраняващи опаковки, които могат да се съхраняват месеци или години без вредни последици.

Пелети за риболов на шаран

Пелетите, специално създадени за риболов, са също добра и ефективна стръв. В много стопански язовири, рибите се хранят с пелети, което прави пелетите перфектната стръв, защото предоставяте на рибата това, с което вече е свикнала да се храни. Известно е, че най-често използваният тип пелети за риболов на шаран са потъващите. Шараните се хранят предимно по-дъното, за това там е и най-подходящото място за презентация на стръвта.

Пелетите идват в множество размери, цветове и вкусове. Всеки риболовец има своя предпочитан избор. 

Коноп за риболов на шаран

Конопът е една от най-ефективната стръв за риболов на шаран, освен царевицата. Конопът е отлична стръв за риболов на шаран, която може да се използва в зони с висок риболовен интензитет, където шараните виждат много царевица и започват да свързват царевицата с опасност от улов.

Конопът предоставя много естествена атракция и може да задържи шараните в определена зона за много дълго време. Малките частици изискват дълго време, за да бъдат почистени от група нахлуващи шарани след откриване, по-този начин шараните се задържат доста по-дълго на хранителното петно

Тигров фъстък за риболов на шаран

Тигровият фъстък (тигров орех) е често подценявана стръв за риболов на шаран. Тигровият фъстък е изключително ефективен при отсяване на по-големи екземпляри поради по-едрите си частици 10-16мм.

  • Отблъскване на нежелани видове

На някои от водоемите, може да има проблеми с ракообразни или костенурки, когато се използват протеинови топчета или царевица като стръв. Това е моментът, когато смяната на топчетата или царевицата с тигров фъстък може да бъде отличен избор. Тигровият фъстък е по-твърд от топчетата и обикновено не представлява интерес за ракообразните и костенурките.

  • Богат на естествени атрактанти

Тигровият фъстък съдържа много естествени захари и нишесте. Това го прави много привлекателна стръв и може да предизвика активното хранене на шараните.

Тигровият фъстък е съвместим с PVA. Тактика, която се оказва ефективна, е да използвате тигровия фъстък на косъм и да го комбинирате с малка порция тигров фъстък в PVA торбичка.

Царевица за риболов на шаран

Това е една от най-старите и познати храни на шараните. Тя може да бъде предлагана в различни форми, като всяка от тях има своите предимства и недостатъци. Както вече споменахме по-горе в много водоеми шараните познават добре царевицата и може да я избягват, защото я свързват с опасност. Това е харектерно за по-старите и големи екземпляри, които са улавяни и пускани много пъти.

В заключение можем да кажем, че най-успешната тактика, която се е доказала е да се подхранва с микс от всички гореизброени а за стръв на куката да се използва комбинация от протеиново топче с тигров фъстък или протеиново топче с царевица. Всяка една от гореизброените захранки могат да бъде открити във всеки добър риболовен магазин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *