Каква хидроизолация да изберем за покрива – полиуретан или полиуреа?

Една от най-често допусканите грешки при направата на хидроизолация на покрива е подценяването на това действие. Изборът на идеалното хидроизолационно покритие влияе не само на монтажа на системата или бюджета, но преди всичко на нейната издръжливост във времето.

Продуктът, който най-често се използва за изолация и покритие на покривите е битумът, който може да очарова клиентите с относително ниските си разходи за материали и монтаж, но представлява стара технология. Поради тази причина в гамата на новоразработените хидроизолации се налагат два вида: полиуретанова хидроизолация и полиурейна хидроизолация, с които ще ви запознаем по-подробно в този материал.

Нови хидроизолационни продукти за покриви на строителната сцена

И двата продукта са синтетични еластомера, полиуретановите смоли и полиуреата споделят много повече от простия корен на името си. Първоначалното им състояние е течно, но след като изсъхнат се втвърдяват. Те са смоли, които принадлежат към едно и също семейство. Техният състав е почти еднакъв и споделят част от своята химическата структура, като предлагат висока механична и химическа устойчивост.

По-конкретно, от химическа гледна точка тяхната разлика е малка – полиуретаните имат връзки с полиоли, а полиуреите с амини.

Въпреки това, тази фина разлика е в състояние да повлияе на водоустойчивото покритие, променяйки неговото приложение, предназначение и финалното представяне на продукта.

Така че нека да видим какви са основните разлики между използването на разтвори на основата на полиуретан и разтвори на основата на полиуреа за хидроизолация.

Характеристики на полиуреата

Полиуреата за покриви също се различава от традиционната хидроизолация, както по начина на полагане, така и по нейните характеристики. Това е двукомпонентна хидроизолационна система. Всъщност полиуреите са по-устойчиви на химическа агресия, сцепление и пробиване. Полиуреата се полага в течно състояние, като няма нищо общо с битумните настилки, които се полагат най-често върху покрива. Впоследствие материалът се втвърдява. Полиуреата може да се нанася с помощта на спрей-машина, четка или валяк, като преди самото нанасяне специалистите съветват повърхността да бъде добре почистена и грундирана. Освен като хидроизолация за покриви може да се използва върху различни повърхности, включително бетон, тухли, метал и дърво.

Една от основните разлики с полиуретановите хидроизолации е че  последният може да отнеме до няколко часа, за да стане твърд на пипане, и дни за пълно втвърдяване, хидроизолацията на основата на полиуреа отнема няколко секунди. Полиуреата може да се купи онлайн, като ви съветваме да се консултирате със специалист, за да бъдете сигурни, че този продукт е подходящ за вашите нужди.

Характеристики на полиуретана

Използването на полиуретанова хидроизолация има няколко предимства. Сред тях един от най-важните се отнася до начина на приложение, тъй като е толкова лесно, че дори може да се използва в „направи си сам“ проекти, без да е необходимо наблюдението от страна на специалист.

По отношение на полиуретана, студеното приложение ви позволява да избегнете използването на газовата горелка, както и финалният безшевен завършек е доста по-естетически красив. В допълнение към това, полиуретанът не става лепкав при по-високи температури, нито се пробива толкова лесно и следователно е проектиран да издържа на разнообразие от метеорологични условия, без да губи своята висока еластичност.

Предимства, споделени от полиуретана и полиуреата

Въпреки различията им, полиуретанът и полиуреите имат няколко общи предимства. Те са вследствие на техния еластомерен характер и начина, по който позволяват извършването на хидроизолационни интервенции, без да се нарушава конструкцията на сградата, тъй като не се налага да се утежнява конструкцията, защото и двата материала се нанасят в няколко сантиметра дебелина.

  • Създават уникална повърхност, която няма фуги, и поради тази причина минимизират риска от проникване на вода;
  • Издържат много по-дълго от другите видове хидроизолация;
  • Позволяват да се извърши бърза поправка при необходимост и се отнасят само до нарушената повърхност.

Хидроизолационните материали са препоръчителни, тъй като удължават живота на покрива, както и на цялостната конструкция или сграда. Полиуреата и полиуретанът могат да се използват като хидроизолация за различни проекти. Съветваме ви, ако смятате, че не сте компетентни за извършването на подобна дейност, да се свържете със специалисти, които да изпълнят вашия проект.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *