Чести проблеми при 3D принтерите и как да се справим с тях?

Независимо дали се занимавате с 3D принтиране като хоби, или пък това е част от професията ви, вероятно сте се сблъсквали с някои проблеми по време на процеса. 3D принтирането невинаги протича гладко, особено когато не внимавате при настройката на фините детайли.

Важна част от процеса е ползването на добри 3D принтери. Такива може да откриете на 8-CELL, в допълнение към тях предлагат и софтуер за 3D сканиране и хардуер части. Добро качество при 3D принтирането се получава, когато използвате качествени принтери. Ето кои са някои от по-често срещаните проблеми при принтиране и как да процедирате с тях:

Разделени слоеве

Ако слоевете на финалния продукт са разделени, неговото качество е компрометирано. Означава, че е по-слаб структурно и има по-голям риск да се счупи в бъдеще. Честа причина за това може да бъде твърде ниската температура при принтиране или пък заплитане на филамента по време на процеса. Може да намалите риска от подобен проблем, като следите за температурни промени по време на принтиране, както и за това филамента да върви равномерно.

Неравномерна 3D принтирана повърхност

Ако екструдера на 3D принтера не изкарва филамент равномерно, това може да доведе до неравномерна повърхност на 3D принтирания продукт. Честа причина за това може да бъде запушване на принтиращата глава. Малки части филамент може да блокират изходния отвор, което води до блокиране. Един метод за отпушване на главата е смяна на филамента при по-висока температура от нормалната. Ако това не разреши проблема, ще трябва да разглобите принтиращата глава и да я отпушите ръчно.

Ъглите на 3D принтирания продукт се повдигат от повърхността

Този проблем се наблюдава при по-големи принтове, които имат по-широк диаметър и заемат по-голямо място в основата си. Потенциална причина това да се случва е, че температурата на принтера не е оптимална, или пък самият принтер не е калибриран правилно. Добавянето на т.нар. периферия (brim) около принта може да помогне за намаляване на риска от повдигане на ъглите.

 

специалисти работят по нещо за 3д принтиране

Принтът не стои на повърхността

Ако продуктът се отлепва от повърхността и се движи по време на процеса на принтиране, крайният резултат надали ще бъде добър. Около главата на принтера ще се образува паяжина от филамент и целият процес ще бъде компрометиран. Вероятна причина това да се случва е, че повърхността е твърде далеч от екструдера на принтера. Винаги минавайте през процедурата на калибриране на повърхността преди да започнете да принтирате. Това важи още повече ако сте размествали принтера от последния път, когато е ползван. Проблемът може да се крие и в дизайна на принтирания модел. Ако той е твърде тънък в основата си, може да не се задържа върху повърхност. Тогава може да се наложи по-прецизно калибриране на настройките.

Принтерът не започва работа

Ако принтерът не започва работа при стартиране на процеса, вероятната причина се крие в невъзможност за достигане на минималната необходима температура. Подобен род проблеми при загряване не могат да бъдат решени лесно. Най-вероятно ще се наложи да занесете принтерът за проверка на състоянието и ремонт.

Не излиза филамент от екструдера

Честа причина да не излиза филамент от екструдера е запушване на изходния канал. Малки части филамент могат да се окажат заклещени в канала на екструдера, което му пречи да вади филамент равномерно. Загряването на главата може да реши този проблем. Необходимо е да проверите и нивото на филамент. Ако то е било недостатъчно, 3D принтиране няма как да се осъществи. Проверете и дали няма заплитане на филамента или блокиране на макарата.

Стопени части от 3D принта

Обикновено това се случва при модели, които имат остри ръбове. Намаляване на температурата може да помогне, както и проверка на настройките за охлаждане. Може да увеличите и минималното време за принтиране на всеки от слоевете.

 

Това са често срещани проблеми при 3D принтиране, за които вече сте по-добре подготвени. Следвайте добрите практики при решаването им за да си гарантирате добър краен резултат от 3D принтирането.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *