10 най-популярни етерични масла и техните ползи

Етеричните масла са концентрирани течности, извлечени от растения. Те съдържат ароматичните съединения на растението, които им придават характерния им аромат и терапевтични свойства. Етеричните масла могат да се използват по различни начини, включително ароматерапия, локално приложение и дифузия.

Ето 10 от най-популярните етерични масла и техните ползи:

  1. Лавандула: Известна със своите успокояващи и релаксиращи свойства, лавандулата е чудесно масло за облекчаване на стреса и тревожността. Може да се използва и за подобряване на съня, облекчаване на главоболие и намаляване на кожни раздразнения.
  2. Чаено дърво: Това масло е известно със своите антисептични и противовъзпалителни свойства. Може да се използва за лечение на акне, гъбични инфекции и рани. Чаеното дърво може да се използва и за стимулиране на имунната система и облекчаване на респираторни проблеми.
  3. Мента: Маслото от мента е освежаващо и стимулиращо. Може да се използва за подобряване на концентрацията, облекчаване на главоболие и стомашно разстройство. Ментата може да се използва и за отблъскване на насекоми.
  4. Евкалипт: Известно е, че това масло облекчава респираторни проблеми, като синузит и бронхит. Евкалиптът може да се използва и за стимулиране на имунната система и облекчаване на мускулни болки.
  5. Лимон: Маслото от лимон има антисептични, противогъбични и стягащи свойства. Може да се използва за почистване на кожата, стимулиране на храносмилането и укрепване на имунната система.
  6. Иланг-иланг: Това масло е известно със своите релаксиращи и успокояващи свойства. Може да се използва за облекчаване на стреса и тревожността, както и за подобряване на настроението. Иланг-иланг може да се използва и за стимулиране на сексуалното желание.
  7. Роза: Маслото от роза е известно със своите афродизиачни и подмладяващи свойства. Може да се използва за облекчаване на тревожността и депресията, както и за подобряване на настроението. Розата може да се използва и за намаляване на бръчките и фините линии.
  8. Сандалово дърво: Това масло е известно със своите успокояващи и релаксиращи свойства. Може да се използва за облекчаване на стреса и тревожността, както и за подобряване на съня. Сандаловото дърво може да се използва и за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.
  9. Пачули: Известно е, че това масло има релаксиращи и заземяващи свойства. Може да се използва за облекчаване на стреса и тревожността, както и за подобряване на настроението. Пачули може да се използва и за стимулиране на сексуалното желание.
  10. Жасмин: Това масло е известно със своите афродизиачни и стимулиращи свойства. Може да се използва за облекчаване на депресията и тревожността, както и за подобряване на настроението. Жасминът може да се използва и за стимулиране на сексуалното желание и повишаване на либидото.

Важно е да се отбележи, че етеричните масла са мощни и трябва да се използват с повишено внимание. Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло, преди да ги нанесете върху кожата. Избягвайте контакт с очите и лигавиците. Не приемайте етерични масла вътрешно.

Ако сте бременна или кърмите, говорете с Вашия лекар, преди да използвате етерични масла.

Източник: eterichni-masla.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *