5 съвета за отстраняване на малки проблеми в банята

Ако разполагате с малка баня, може да е предизвикателство да подредите пространството по подходящ начин. Компактното пространство може да се почувства още по-ограничено, когато всичко изглежда толкова тясно. За щастие има много начини да направите така, че дори най-малката баня да се чувства по-голяма и по-удобна. Ако малката ви баня има някои проблеми, като например течащи кранове или неудобна пръчка за завеса за душ, време е да посегнете към тези съвети как да отстраните малките проблеми в банята си. Дори и най-прецизно планираните и най-добре конструираните бани понякога се нуждаят от малко поправяне. Всеки, на когото някога се е налагало да сменя счупена тоалетна чиния или да уплътнява около ваната, вероятно знае, че отстраняването на малки проблеми в банята е една от онези задачи, с които рано или късно се налага да се справи почти всеки собственик на жилище.

Отстраняване на малки проблеми в банята - 2

Организирайте пространството си

Преди да се заемете с другите проблеми, първата стъпка е да организирате банята си. Многото безпорядък и дезорганизация ще допринесат за усещането за тясно и претрупано пространство. Когато разчиствате, помислете как можете да подредите банята си, така че предметите да са възможно най-достъпни. Искате да можете да запазите всичко, но то да е на място, където действително да можете да стигнете до него, когато ви потрябва. Това ще намали безпорядъка и ще направи пространството по-малко тясно. Ако имате деца, може да помислите за поставяне на няколко малки играчки и в тяхната баня. Това е чудесно място, където те могат да играят с играчки като грим за игра, четки за коса с играчки или истински четки, шампоан за коса и сапун с играчки. Така ще изнесете всички вещи от спалните им и ще превърнете банята си в по-забавно и игриво място!

Добавете малко светлина

Тъмните ъгли, ниските тавани и тежките завеси могат да допринесат за усещането за теснота. За да добавите малко светлина в банята си, опитайте да замените лампата на тавана с по-ярко и модерно осветително тяло. Ако имате висок, сводест таван, можете да замените осветителното тяло с по-ниско висящо или да добавите осветително тяло в средата на помещението. Ако имате нисък таван, можете да добавите по-ярко осветително тяло в средата на стаята. Ако банята ви има няколко прозореца, можете да добавите осветителни тела или стенни аплици към стените. Ако банята ви няма прозорци, можете да монтирате осветителни тела в центъра на помещението. Светлината в банята в средата на стаята ще направи помещението да се чувства по-просторно.

Поправете течащите кранове и фитинги

Течащите кранове могат да бъдат дразнещи и да накарат банята ви да се чувства по-малко чиста и свежа. Течащият кран също така използва повече вода от необходимото и увеличава сметката ви за вода. Ако кранът в кухнята или банята ви тече, можете да смените шайбите или уплътненията, за да отстраните проблема. Това е сравнително лесен ремонт, но ако не ви е удобно да го направите сами, вашият водопроводчик трябва да може да го направи за вас. Течащият чучур на ваната също разхищава вода. Ако чучурът на ваната ви тече, можете да смените шайбата или запушалката, за да отстраните проблема. Това отново е лесен проект от типа “Направи си сам”, но може да се наложи да повикате водопроводчик, ако чучурът е корозирал или проблемът е по-сериозен.

Монтирайте по-добри душ-глави и закачалки

Ако главата на душа ви е стара и неефективна, можете да я замените с нова, с високо налягане. По-новите душ глави се предлагат с много различни настройки за различни видове душове. Можете също така да замените старата си и неефективна завеса за душ с нова, която ще ви позволи да се наслаждавате на по-просторен душ. За да почувствате банята си по-просторна, окачете завесата за душ на стенна пръчка, а не на пръчка, монтирана на тавана. На стената, където е монтиран прътът за душа, можете да монтирате и малък шкаф за баня, за да добавите допълнително място за съхранение.

Монтирайте малка тоалетна или ъглова мивка

Ако имате малка баня, можете да я направите още по-просторна, като инсталирате по-малка тоалетна или ъглова мивка. Могат да се закупят по-малки тоалетни, както и да се монтират мивки, които са предназначени за по-малки пространства, например ъглови мивки. Ако решите да инсталирате нова тоалетна, уверете се, че сте инсталирали тоалетна с нисък разход на вода, защото те са по-щадящи за околната среда. Ако инсталирате ъглова мивка, уверете се, че сте я монтирали правилно и здраво, за да не падне от стената или да се клати. Това са само няколко от многото начини, по които можете да отстраните най-често срещаните малки проблеми в баните. След като се справите с тези проблеми и планирате бъдещето с малко превантивна поддръжка и поддържане, ще можете да се наслаждавате повече на банята си и да имате повече време за почивка в нея.

Заключение

Банята е едно от най-важните помещения във всеки дом, затова е важно да я поддържате чиста и в добро състояние. За щастие, повечето малки проблеми могат да бъдат лесно отстранени с малко познания. Независимо дали става въпрос за запушена канализация или скърцащи смесители, има много съвети и трикове “направи си сам”, за да поддържате банята си в отлична форма. Преди да започнете ремонт, уверете се, че разполагате с подходящите за целта консумативи и оборудване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *