Азалията може да живее 100 години!

Азалиите са изключително нежни и красиви цветя, които са родом от Азия (Япония и Китай). Те могат да се отглеждат като стайни растения и като градински цветя. За да отгледате красива азалия в градината изберете листопаден вид. Те са студоустойчиви, достигат височина до 1,50 м, листата им опадват през есента и ще изпълнят градината Ви с прекрасен аромат. 

Ако искате да се наслаждавате на красотата на азалията у дома, тогава изберете другия вид – вечнозелената. Тя е известна повече като „японска азалия“. Нейната основна характеристика е, че расте много бавно. Достига височина до 90 см и то след много години. Това я прави подходяща за отглеждане в саксии. Освен това азалията има способността да пречиства въздуха, което е още една причина да я имате у дома. 

Азалията може да живее 100 години!

Грижи за азалията

Азалията е известна като капризно растение, което изисква много грижи. Всъщност, ако знаете от какво точно се нуждае тя, не е трудно да се радвате на пищната й красота и без постоянни грижи. 

Мястото е от изключително значение. За да цъфти обилно, цветето се нуждае от светлина, поне 4 часа. Имайте предвид обаче, че за нея са вредни преките слънчеви лъчи, затова се съобразете с това при избора на място за саксията.

Поливането също е от значение. Както и при другите растения важна е умереността – нито преовлажняването, нито засушаването е добър вариант. Много важен момент е и вида на водата. Азалията не понася варовита вода, затова е добре да я поливате с преварена вода на стайна температура.

Почвата също е от значение. В sortovisemena.bg ще намерите специална почва за азалии, обогатена с всички необходими микроелементи, която ще гарантира правилен растеж и обилен цъфтеж, както и специални торове, за подхранването на азалии. 

Азалията може да живее 100 години!

Цъфтеж

Азалията цъфти с прекрасни цветове с различни багри. Тя е изящна и изключително красива с множестовто си пищни цветчета. Периодът й на цъфтеж е в края на зимата и през пролетта, но отглеждана у дома тя може да разцъфти и втори път. След като прецъфти има около 2-месечен период на покой. 

Пресаждане

Азалията не обича да бъде пресаждана. Добре е да се засажда в по-малки саксии, за да се ограничи растежа на корените, като по този начин се стимулира цъфтежа на цветето. 

Резитба

Азалията се нуждае от подрязване. Така ще стимулирате разклоняването на стъблата и храстът ще стане по-кичест. Това ще стимулира и цъфтежа. 

Азалията ще украси с цветовете дома или градината Ви и ще Ви очарова с красотата и аромата си – затова не се колебайте да я поканите в живота си.

Източник на изображения: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *