Почти всяка трета бензиностанция лъже клиентите си

Бензиностанциите в България масово лъжат своите клиенти. Почти всяка трета станция у нас не е коректна спрямо измерването на количеството гориво. Това твърди Иво Атанасов, който е заместник-председател на ДАМТН.

Думите на Атанасов са провокирани от масова проверка, която е била извършена на бензиностанции с чести проблеми по отношение на измервателните уреди. Общо са били проверени 46 обекта, а цифрите са поразяващи – всяка трета бензиностанция е имала проблеми със средствата за измерване на горивото.

Според Иво Атанасов, изводът е само един – масово ни лъжат по отношение на количеството гориво, което наливаме в автомобилите си. С други думи – ние мислим, че зареждаме 20 литра, а те ни сипват 18.

Наблюденията на Атанасов сочат, че това се случва най-вече в малките бензиностанции.

Той все пак каза и нещо позитивно, а именно – че произвежданият в България бензин е конкурентен, що се отнася до неговото качество.

Има обаче и други притеснителни новини, свързани с горивото у нас. Справка на Dnes.bg показва, че горивата у нас продължават да поскъпват все повече и повече.

Към днешна дата обикновеният дизел в България се продава средно по 2.41 лева на литър, но на някои места достига дори до 2.58 лева. Колкото до бензина, в някои области той дори премианава границата от 2.50 лева за един литър.

За последните три месеца бензинът е поскъпнал със средно 11 стотинки, но тенденцията сочи, че трябва да се готвим за нов скок. При дизела скокът се измерва на 13 стотинки за последното тримесечие. Най-малък е скокът при пропан-бутана – 6 стотинки поскъпване за последните три месеца.

Иначе според класацията на fuelo.net, Хасково се нарежда като областта с най-евтино гориво у нас. Следват областите Пловдив и Добрич. Най-високи са цените в Северозападна България – Враца, Видин и Монтана, макар и тези градове да се водят сред най-бедните у нас. Средната цена за литър бензин в Монтана достига 2.41 лева на литър. Колкото до София, столицата се намира в средата на класацията, що се отнася до високата цена на горивото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *