България все още се надява за завода на Volkswagen

България все още има големи шансове да приеме нов завод на Volkswagen. Това заяви с голяма доза оптимизъм премиерът Бойко Борисов, според когото страната има предимство пред основния си конкурент Турция. Той говори пред немско бизнес издание, споделяйки вижданията си.

Припомняме, че наскоро агенция “Ройтерс” заяви, че германската компания е избрала Турция за новия си завод. Все още обаче няма официално потвърждение от Volkswagen, които тепърва трябва да обявят решението си.

Темата е коментирана от немския журналист Ханс-Петер Зибенхаар, който е коренспондент на изданието Handelsblatt за Югоизточна Европа. Той пише, че България не се чувства притеснена от конкуренцията на Турция, вярвайки че има добри шансове да спечели битката за голямата инвестиция, равняваща се на милиарди.

Премиерът Борисов даде своето становище пред Handelsblatt, заявявайки, че намира България за страна с по-добро местоположение от всяка друга в региона, отнасящо се до инвестиционния риск. Борисов добавя, че ако Volkswagen избере България, то тази инвестиция би се отразила положително на цяла Източна Европа.

Като основни предимства на България, Бойко Борисов посочва конкурентната данъчна система, удобните за бизнеса регулации и държавната помощ. Говори за добрите транспортни връзки и ниските разходи за труд. Той посочва, че българската страна е предложила на Volkswagen максимално допустимата държавна подкрепа в стриктно съответствие с европейското законодателство, както е определено от Европейската комисия за региона.”

Междувременно говорител на Volkswagen посочи, че немският автомобилен гигант все още се намира в “процес на избор”. Той заяви, че компанията е прегледала различни опции за евентуалното местоположение на новия завод, като вече дори има списък с предпочитани локации. “След фазата на проучване, сега следва фазата на преговори с останалите кандидати”, заявява той.

Очаква се най-късно до септември надзорният съвет на Volkswagen да вземе своето решение. От компанията обещават, че решението им ще бъде икономическо, а не политическо. Според някои анализатори, фабриката и околната инфраструктура могат да бъдат изградени наистина бързо – за около 18 месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *