Кандидатите за кмет на София дебатираха за намаляване на катастрофите

Основните кандидати за кмет на София проведоха дебат, обсъждайки безопасността на движението в столицата. Организатори на дискусията бе Института за пътна безопасност, а тя бе проведена под мотото “Мисия нула”, символизиращо желания брой на жертвите по софийските пътища. Статистиката показва, че годишно около 60 души губят живота си при катастрофи на територията на града.

Настоящият кмет и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова обяви, че в нейните планове попада създаването на специализирано звено в общината, чиято основна дейност да бъде пътната безопасност. Въпросното ново звено ще работи в колаборация с Консултативния експертен съвет по безопасността на движението, поясни Фандъкова.

Междувременно Мая Манолова, смятана за основен съперник на Фандъкова за поста, смята че в момента причините за катастрофите в София не са ясни. Тя сподели мнение, че данните за тях не се огласяват от разследващите ги. Именно поради това е трудно да се направят нужните изводи, заяви бившият омбудсман.

Кандидатът на “Демократична България” Борислав Игнатов също се включи в дебата. Архитектът е на мнение, че в голяма част от инцидентите, вината не е на шофьорите. Той изтъква, че сред водещите причини за катастрофите са скрити пътни знаци и липсата на пътна маркировка, или добро осветление. Игнатов заяви, че ако бъде избран за кмет, той ще наложи т.нар. повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки. Игнатов говори и за актуализация на генералния план на движението в София.

Кандитатът на гражданското движение “Спаси София” Борис Бонев предложи родителите да имат правото на т.нар. “бързо паркиране” пред училищата. Бонев е на мнение, че пешеходците трябва да имат приоритет, за което той ще помогне с акцент върху оправянето на тротоарите в столицата. Бонев е на мнение, че тротоарите пред училищата трябва да бъдат разширени. В същото време Мая Манолова добави, че работата по тротоарите е и сред нейните приоритети.

Изборите за кмет на София ще се състоят на 27 октомври.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *