Филтри в комините намаляват замърсяването на въздуха в София

Мръсният въздух продължава да бъде един от най-големите проблеми в София. Често замърсяването достига до нива, които директно застрашават здравето на столичани, а не малко хора вече се оплакват от проблеми, породени от него.

Столична община продължава битката със замърсяването на въздуха. Не е тайна, че основният източник на подобно замърсяване домакинствата, които се отопляват с дърва и въглища. За 180 от тях вече са предвидени специални филтри, които ще бъдат поставени на техните комини. Столична община очаква, че по този начин всяко домакинство ще замърсява въздуха с 80% по-малко, което е съществена промяна.

За 180-те готови филтри потвърди днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Първият от тях вече бе монтиран на домакинство в кв. “Красна поляна”. Всеки филтър е с консумация от 30 вата, което се равнява на една електрическа крушка, обясни Дамян Дамянович от фирмата, която осъществява проекта.

Как точно работи филтърът? Във всеки комин се поставя електростатичен електрод, който възпира фините прахови частици. Когато приключи горенето, частиците изпадат в горивната инсталация, а там търпят вторично изгаряне. Освен че намалява замърсяването на въздуха, по този начин изчезва и неприятната миризма от самото горене. Разходът на електрическа енергия на един филтър за година се равнява на сума между 12 и 15 лева. Избраните семейства ще получат филтрите безвъзмездно, тъй като операцията се финансира от Столична община. Един филтър е на стойност 3950 лева.

Йорданка Фандъкова добави, че поставянето на филтрите е единствено допълнително действие към двата основни проекта на общината за намаляване замърсяването на въздуха. Те се отнасят до пълна подмяна на отоплителните инсталации, които работят с дърва и въглища. Около 2000 домакинства в столицата ще бъдат обхванати от програмата на общината за борба с този проблем.

Проблемът с мръсния въздух в София обикновено става актуален през по-студените месеци от годината, когато домакинствата започват да се отопляват с дърва и въглища. Резултатът за околната среда от това тяхно действие обаче не е никак положителен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *