ГЕРБ и СДС с коалиция за евроизборите

ГЕРБ и СДС официално обявиха, че ще се яват заедно на предстоящите европейски избори. Двете партии подписаха коалиционно споразумение, което ще им позволи да участват заедно през май. Договорът бе подписан от лидерите на двете партии Бойко Борисов и Румен Христов. Финалните преговори бяха проведени тази сутрин в централата на ГЕРБ. Става ясно, че СДС ще получи две места в листата за европарламент, като на избираемо място ще бъде Владимир Кисьов.

Бойко Борисов заяви, че двете места, предазначени за СДС, целят в листата да има “избираеми хора, които са убедени демократи и ще защитават в Брюксел каузите, които Европейската народна партия проповядва”. Премиерът изрази надежда, че и други партии ще подкрепят съюза между ГЕРБ и СДС, описвайки го като “полза за българските граждани”.

Според лидера на СДС Румен Христов, външните политики на двете партии не се различават, поради което няма да има отлив на “десни” гласове вследствие на сключения съюз.

“За нас от СДС, като най-старата формация, член на ЕНП, сътрудничеството с най-голямата партия, член на ЕНП за евроизборите, е нещо нормално и логично. Ще продължим да работим в тази посока. Предстоят и други срещи”, заяви пред репортерите Румен Христов.

Двамата лидери припомниха, че Владимир Кисьов е опитен кадър в сферата на външната политика. Той е първият преговарящ за присъединяването на България към Европейския съюз. Бойко Борисов се обърна към Кьосев и заяви, че всички разчитат на “неговата мъдрост”.

Припомняме, че председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол изпрати писмо до българските членове на ЕНП, призовавайки да се явят обединени на предстоящите евроизбори. Още в понеделник лидерът на СДС Румен Христов заяви, че в негово лице ще бъдат предприети стъпки в тази посока. СДС преговаряше и с “Демократична България” за евентуално обединение за европейските избори, но преговорите там пропаднаха. В крайна сметка, СДС взе решение за съвместно явяване на изборите с най-голямата партия у нас ГЕРБ.

снимка: Юлия Лазарова, “Дневник”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *