През март въвеждат автоматичните глоби за шофиране без винетка

През месец март ще стартира работата на системата на автоматични пунктове за проверка на винетките, които ще санкционират недобросъвестните водачи. Това потвърди пред “Дневник” един от членовете на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” проф. Олег Асенов. Тогава за първи път ще започнат да се изпращат санкциите на шофьори, които са управлявали автомобилите си без винетни стикери, където това е било задължително.

Както добре знаем, електронните винетки замениха стикерите, които се използваха до момента. В момента те се проверяват единствено от мобилните екипи, които са сто на брой. С въвеждането на електронната система обаче се очаква контролът да бъде далеч по-ефективен. Проф. Ангелов заяви, че забавянето се е наложило поради изискването за “плавен преход” и “предварително дисциплиниране” на водачите.

Важно е обаче да знаете, че ако в момента имате залепен хартиен стикер върху колата си, то винетката трябва да остане там до изтичане на валидността ѝ.

Шофьорите на леки автомобили, които са засечени да шофират без винетен стикер, ще заплащат глоби в размер на 300 лева. При камионите и автобусите санкциите ще бъдат различни. Проф. Олег Асенов напомни, че според закона, при неплатена глоба за липса на винетка автомобилът няма да има правото да премине годишен технически преглед. За да бъде въведено това правило, Агенцията за пътна инфраструктура разчита на добър обмен на информация и успешна работа с Министерството на транспорта. Именно тази институция отговаря за годишните технически прегледи на водачите.

Проф. Асенов смята, че проблемът с дублирането на винетки вече е решен, а тези случаи са под 0.1 процента. Той напомни, че е направена промяна в софтуера, а системата вече предупреждава водачите, които са на път да дублират винетките си. Активно се работи и по улесняване на процедурата по прехвърляне на винетка при смяна на собствеността на автомобила. От Агенцията напомнят, че винаги можете да проверите срока на валидност на своята винетка на уебсайта на тол системата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *