Има задържан за хакерската атака срещу НАП

Има задържан 20-годишен мъж за хакерската атака срещу НАП, при която са били “източени” данните на милиони български граждани. Както е известно, до адресите на няколко български медии бяха изпратени архиви, съдържащи именно подобни данни на жители на страната.

Тази сутрин бе потвърдено, че има задържан във връзка с атаката. Директорът на дирекция “Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев потвърди, че във вчерашния следобед в София е бил задържан млад мъж на 20 години. Арестът се е случил в офисите на компания за киберсигурност, където младежът е работил. Според думите на Явор Колев, самият той не е останал особено изненадан от ареста си. От неговия офис, както и от дома му, са иззети различни устройства и носители на информация, добави Колев.

Направени са първоначални експертизи на иззетите устройства, които са показали, че арестуваният мъж е имал участие в извършената атака срещу НАП. Явор Колев добави, че все още има “много работа” по отношение на разследването, което все още е в “начален етап”. Той също така поясни, че все още е твърде рано да се каже, дали арестуваният мъж е действал сам или има съучастници.

В компанията за киберсигурност младежът е имал задължения да тества уязвимостта на различни компютърни мрежи и системи. Попитан как точно е бил открит той, Явор Колев обясни, че това се е случило посредством “много работа”. Той напомни, че всичко, което се прави в интернет, оставя следи.

Междувременно премиерът Бойко Борисов похвали качествата на младия мъж, който бе арестуван вчера. Премиерът го определи като “уникален” и “истински вълшебник”. Борисов смята, че младежът “просто е искал да докаже уменията си”. Той съжали, че човек с подобни качества не работи за държавата, а е действал срещу нея. Според премиера, това е доказателство, че у нас образованието става все по-добро в ИТ сферата. “Много е важно за такива хора, като задържания вчера, да имаме възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите”, смята Борисов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *