Избор на климатик – сплит система или мултисплит

Има различни видове инверторни климатици, които могат да се използват във вашия дом. Те включват прозоръчни и преносими модули, както и мини сплитове без канали.

Мини сплитове без канали

Безканални мини сплит климатици са отлична алтернатива на конвенционалните централни климатични системи. Те са лесни за инсталиране и осигуряват необходимия комфорт и контрол на температурата.

Тези модули се предлагат като модели за една стая или като системи за много стаи. Някои се предлагат и като нагреватели, което ги прави чудесен вариант за домашни офиси и мазета.

Когато избирате мини-сплит система, помислете за рейтинга SEER. По-високите оценки на SEER ще ви спестят пари в дългосрочен план. Но те също могат да струват повече предварително. Колкото по-висок е SEER, толкова по-ефективна ще бъде единицата.

Рейтингът SEER също така определя колко енергия използва системата на квадратен метър за охлаждане или отопление. В горещ климат съотношението е по-важно, отколкото в студен.

Мини сплитовете също са отличен вариант за собствениците на жилища, които искат да намалят потреблението на енергия. Те могат да бъдат монтирани в ново строителство или в допълнение към съществуваща къща. Мини-сплит може да се използва и за допълване на стара, енергоемка централна климатична система.

Сплит система климатици

Климатиците със сплит система са удобен и рентабилен начин за охлаждане на вашия дом. Тези модули работят чрез изпомпване на хладилен газ през охлаждаща верига. Те имат ниска консумация на енергия и могат да ви спестят до 30% от сметките ви за комунални услуги. Освен че спестяват разходи за комунални услуги, те имат и ниско ниво на шум.

Освен че са енергийно ефективни, инверторните климатици със сплит система са лесни за монтаж и поддръжка. Има малко тръбопроводи, което означава, че вътрешното тяло може да бъде поставено почти навсякъде във вашата сграда. Освен това е много по-тих от своите колеги с канали.

Има няколко вида климатици със сплит система, включително мини сплит и безканални. Идеални са за по-малки стаи. Каналните климатични системи са по-големи и изискват тръбопроводи. Ценовият етикет също е по-висок.

Сплит системите са проектирани да работят по-ефективно. Това е така, защото за всяка зона има отделен термостат. Това означава по-малко потребление на енергия и по-малко износване.

Прозоречни климатици

Прозоречните климатици са чудесен начин да добавите охладителна система към дома, без да заемате подово пространство. Има обаче редица фактори, които трябва да имате предвид, когато купувате такъв.

Първо, ще искате да изберете единица, която пасва на вашите прозорци. Някои модули за прозорци са проектирани да се изпускат от прозореца, докато други са направени да се плъзгат от рамката на прозореца. Също така проверете за изискванията за електрическо окабеляване. Ако не сте сигурни кой модел е най-подходящ за вашия дом, професионалист може да ви помогне.

След това ще искате да вземете предвид размера на вашата стая. Стандартно устройство от 6000 BTU трябва да може да поддържа стая от около 30 кв.м хладна. За по-големи пространства може да се наложи да изберете устройство с капацитет от 8000 BTU.

Най-добрите климатици за прозорци имат няколко функции, включително дистанционно управление. В зависимост от модула ще можете да зададете температурата и скоростта на вентилатора. Много модели имат и сух режим.

Преносими климатици

Преносимият климатик е достъпно и лесно за използване решение за охлаждане на вашия дом. Независимо дали чакате да пристигне майстор или просто трябва да охладите стаята, климатикът може да бъде спасител.

Преносим климатик извлича топлина от помещението с помощта на компресор и кондензатор. Охладеният въздух се изтласква обратно в стаята през маркуч или изпускателен отвор. При някои модели устройството може да се вентилира през стена или прозорец.

За разлика от модулите, монтирани на прозорец, преносимите климатици изискват малко подово пространство. Те също са лесни за преместване. Преносимите устройства се предлагат в различни размери.

Трябва да проверите модела, който търсите, за неговия BTU рейтинг.

Когато купувате преносим климатик, трябва да вземете предвид неговата BTU оценка, мощността и капацитета на охлаждане. Тези числа обикновено се наричат британски термични единици (BTU). Ако уредът е твърде слаб, ще хабите енергия и вероятно ще ви е студено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *