Легендарният Хосе Карерас пристига за последен концерт у нас

Един от най-великите тенори на всички времена Хосе Карерас ще изнесе своя последен концерт пред българска публика. Великият каталунец е вече на 71 години, като се очакваше, че той ще се оттегли от голямата сцена още след голямото си прощално турне преди няколко години. Впоследствие обаче Карерас промени плановете си и в крайна сметка реши да изнесе още няколко големи концерта, преди да се сбогува окончателно с публиката.

Големият концерт на Хосе Карерас в София ще се състои на 11 май 2019 година в зала “Арена Армеец”. Огромен екип от около 120 души ще вземе участие в шоуто на испанския тенор. Първоначално бе обявено, че Карерас ще пее в София на 18 октомври, но в крайна сметка събитието бе отложено за следващата година. Организаторите от АРТ БГ обявиха, че концертът на Карерас ще бъде негов последен не само в България, но и на Балканите като цяло.

Диригент в бенефисния концерт на Карерас ще бъде неговият сънародник Давид Хименес. В последните години Хосе Карерас сериозно разреди броя на своите участия, което е разбираемо предвид възрастта му. В София той ще представи пред българската публика своите най-запомнящи се и известни изпълнения.

За Хосе Карерас това ще бъде четвърти концерт пред българска публика. За последно той ни гостува през 2015 година, когато той все още възнамеряваше да се оттегли окончателно от сцената. Тогава Министерството на културата удостои Карерас със своето най-високо отличие – ордена “Златен век”.

Няма никакъв спор, че Хосе Карерас е сред най-великите оперни певци на всички времена. Той е част от легендарното трио “Тримата тенори”, където си партнира с други двама великани на оперното изкуство – Лучано Павароти и Пласидо Доминго. Носител е на множество награди и призове, сред които Златен медал на каталунското правителство, “Принц на Астурия” и други. На 22 септември 2006 година във Фуенлабрада откриват театър, който носи неговото име. Карерас се занимава активно и с благотворителност, като той е основател на фондация за борба с левкемията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *