Как да осветим и декорираме малки бани

Наличието на малко пространство винаги е неудобство при декорирането и осветяването на всяка стая и баните не са изключение. С тези кратки съвети ще направим дизайна една малка баня да изглежда много по-просторна.

Къде да “спестим” място в малката баня?

Преди да навлезете в подробности, важно е да знаете къде ще спестите място. Ако имаме нужда от много място за съхранение, изборът на душ корито вместо вана ще ни позволи да добавим някои допълнителни мебели или рафтове. Трябва да знаем как да дадем приоритет на функциите, от които се нуждаем в нашата малка баня, за да се възползваме максимално от всеки последен ъгъл.

Съвети за декорация и осветление в малки бани

Сега ще прегледаме някои съвети, за да оползотворим максимално пространството в нашата баня, колкото и ограничено да е то.

1. Използвайте големи плочки

По принцип големите шарки, независимо дали са направени от плочки или директно нарисувани върху стената, са идеални за измамване на окото, правейки пространството да изглежда по-голямо. Добър трик е да използвате широки хоризонтални линии.

2. Огледала за визуално по-голямо пространство

Огледалата придават простор на всяко пространство, нещо особено полезно в малки бани. За да увеличим максимално ефекта, можем да използваме огледала, които стигат до пода.

 3. Окачени мебели и тоалетни

Освен че значително улесняват задачите по почистването на пода, този тип окачени елементи изглеждат страхотно във всяко пространство, независимо от размера му, но в малката баня ще осигурят необходимата лекота, за да не натоварват пространството.

4. Кранове на стената

Ако можем да монтираме крановете на стената, ще можем да спечелим до 10 см, като поставим по-компактна мивка. Може да не изглежда много, но в случай на много тесни бани, тези сантиметри ще ни позволят да се движим по-удобно.

 5. Закачалки навсякъде

По стените, зад вратата… Всеки неизползван ъгъл е идеален за поставяне на кука за закачане на кърпа или кошница за поставяне на предмети. По този начин имаме много гъвкава система за съхранение.

6. Светлина в огледалата

Ако огледалото е добре осветено, то ще улесни множество ежедневни задачи като бръснене или грим. В повечето случаи горната светлина не е достатъчна и трябва да я допълним с допълнителен източник на светлина, който ще поставим от всяка страна на огледалото.

7. Прозрачни прегради

Ако имаме душ или вана с прозрачен параван, визуалното поле на пространството се разширява. Ако имаме завеса за баня, като я приберем, ще постигнем същия ефект. От друга страна, ако душът и мивката са много близо, завесата може да е по-добро решение от паравана, тъй като няма да ограничава движението ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *