Как да преборим кашлицата с билки?

Важно е да поддържате устата и носа си чисти, тъй като това може да ви помогне в борбата с кашлицата. Можете да направите това чрез гаргара с топла вода и сол или като използвате спрей за гърло. Някои билки, които можете да използвате, за да направите това, са мед, корен от бяла ружа и джинджифил. Добрият лек за кашлица, се крие в подходящите билки и добавки.

Джинджифил

Джинджифилът отдавна е популярен билков лек за редица заболявания. Особено полезен е за лечение на настинки и кашлица. Освен ползите за здравето, има страхотен вкус. Скорошно лабораторно изследване предполага, че джинджифилът може да има антибактериални свойства. Някои от съединенията в растението, особено зингерон, могат да намалят кашлицата. За бързо решение, опитайте да дъвчете малко парче суров корен от джинджифил.

Друг добър начин да постигнете ефекта на джинджифила, е да го смесите с лимонов сок. Витамин С в лимона помага за защитата на клетките от увреждане на свободните радикали, а неговите антибактериални свойства могат да помогнат за изчистването на тялото от храчки.

Пчелен мед

Ако искате да се преборите с кашлицата, ще откриете, че медът е просто, достъпно и ефективно решение. Медът има антибактериални и антимикробни свойства, които могат да успокоят лигавицата на гърлото. Освен това е добър източник на антиоксиданти, които поддържат имунната система. Освен успокояващия си ефект, той може да намали тежестта и честотата на кашлицата. Според едно проучване, може също така да помогне за намаляване на ефектите от инфекции на горните дихателни пътища.

Една лъжица мед е чудесен начин да облекчите дискомфорта от възпалено гърло. Употребата на мед е особено полезна за децата. В допълнение, медът съдържа антиоксиданти, които могат да засилят имунната система. Освен това комбинацията от мед и лимон може да послужи като средство за потискане на кашлицата.

Гаргара със солена вода

Гаргарите със солена вода, могат да помогнат в борбата с кашлицата с просто, евтино домашно лекарство. Те могат да облекчат болките в гърлото, да подобрят здравето на дихателните пътища и да предотвратят някои орални инфекции. Но трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате разтвор на солена вода, особено ако имате някакви медицински състояния.

Гаргарата действа като създава ефект на осмоза. Той изтегля течности на повърхността, което разгражда слузта и дразнителите. Това улеснява изплакването. Гаргарата със сол също може да облекчи запушването на носа. Разрежда слузта и изхвърля бактериите и вирусите. Солта убива някои вредни бактерии в устата. Това помага за предотвратяване на гингивит и други орални заболявания.

Мащерка

Мащерката се използва от хиляди години за лечение на респираторни проблеми. Облекчава болките в гърлото и кашлицата и помага на тялото ви да изчисти слузта. Можете да закупите добавки от мащерка онлайн или можете да използвате рецепта за приготвяне на ваш собствен чай от мащерка. За да направите чай от мащерка, ще трябва да добавите чаена лъжичка листа от мащерка към чаша вряла вода. Оставете сместа да се накисва за пет минути. След това прецедете чая. Можете да добавите мед към чая за малко повече вкус.

Корен от бяла ружа

Когато имате кашлица, коренът от бяла ружа може да ви помогне да се почувствате по-добре. Тази билка има противовъзпалителни свойства, които успокояват гърлото и белите дробове. Също така може да намали подуването. Блатният тъжник е билка, която се използва от векове. Неговите предимства включват заздравяване на рани и насърчаване на храносмилането. Но винаги трябва да говорите с вашия лекар, преди да го използвате. Може също да получите нежелани реакции, ако го приемате с други лекарства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *