Какви са причините за извънматочна бременност?

Извънматочната бременност е животозастрашаващо състояние, а симптомите често остават незабелязани. Среща се до три пъти по-често при бременности, постигнати с методи за асистирана репродукция. От голямо значение е жената да разпознае симптомите, за да потърси навреме лекарска помощ и да предотврати нежелани усложнения.

В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и рисковите фактори на извънматочната бременност. Така ще бъдете подготвени, ако имате такава. 

Какви са причините за извънматочна бременност?

Източник на изображението: elements.envato.com

Какво е извънматочна бременност?

Развитието на нормална бременност е възможно само в кухината на матката. Ако имплантирането на оплодената яйцеклетка се случи на друго място в рамките на женската полова система или коремната кухина, говорим за извънматочна бременност. Тя може да настъпи във всяка репродуктивна възраст на жената, обикновено между 31 и 40 години.

Усложнението се среща при 1,4% от бременностите, което означава, че приблизително 1 на 100 жени имат извънматочна бременност. Както споменахме, тя е животозастрашаваща за жената и е третата водеща причина за смъртност, свързана с бременността. Именно заради това е изключително важно да разпознаете навреме симптомите, за да избегнете нежеланите усложнения. 

Обикновено яйцеклетката се опложда във фалопиевата тръба и впоследствие се имплантира в матката. В някои случаи обаче, ако тръбата е тясна или запушена, яйцеклетката се движи много бавно или спира напълно. По този начин е възможно матката никога да не бъде достигната, което да доведе до извънматочна бременност.

Тя може да възникне на много различни места, като фалопиевите тръби, яйчниците, шийката на матката и корема. Понякога е възможна и хетеротопична бременност, което означава вътрематочна и едновременно с това – извънматочна бременност.

Важно е да се подчертае, че ембрион, който не е имплантиран в ендометриума на матката, не може да оцелее. 

Защо настъпва извънматочната бременност?

Въпреки че точните причини за извънматочна бременност все още не са известни, знае се, че тя е свързана с нарушение на трансфера на оплодената яйцеклетка. За да настъпи бременност, трябва да има овулация. Различни фактори обаче могат да повлияят на трансфера на оплодената яйцеклетка до матката и съответно да доведат до развитието на извънматочна бременност.

Например:

 • Белези и сраствания във фалопиевата тръба, които са създадени в резултат на възпаление от полово предавани болести, ендометриоза или хирургични процедури. 
 • Нередовна и дисфункционална подвижност на фалопиевите тръби. Във вътрешността си фалопиевата тръба има фини реснички, които служат за насочване и подпомагане на движенията както на овулираната, така и на оплодената яйцеклетка към матката. Тази подвижност се влияе от различни фактори, предимно концентрацията на половите хормони. Ако има нарушение на фината подвижност на ресничките, трансферът на ембриона става бавен и неефективен, което повишава вероятността от извънматочна бременност.

Симптоми на извънматочна бременност

Първите симптоми на извънматочна бременност се появяват приблизително около петата седмица след зачеването и са много подобни на тези при нормална бременност. 

Пример за това са:

 • Липса на менструация;
 • Болки в долната част на корема;
 • Болки в гърба ;
 • Чувствителност на гърдите;
 • Гадене;
 • В някои случаи е възможен дискомфорт при уриниране. 

С напредването на бременността може да се появи малко кървене, което често се бърка с менструация, дори ако в действителност е много тъмно и воднисто течение. Болката в корема също може да се засили, особено при бременност, разположена във фалопиевата тръба, която се разширява след имплантирането на ембриона. Някои жени, сред симптомите на извънматочна бременност, също се оплакват от болка в раменете.

Какви са рисковите фактори за появата на извънматочна бременност? 

Има различни причини, които могат да допринесат за повишения риск от извънматочна бременност. Всичко, което по някакъв начин пречи или забавя миграцията на оплодената яйцеклетка в матката, предразполага към неправилна имплантация и настъпването ѝ.

Фактори, свързани с повишен риск от развитие на извънматочна бременност, са:

 • Предишно възпалително заболяване на таза или фалопиевите тръби;
 • Предишна извънматочна бременност;
 • Операция на фалопиевите тръби или на друго място в таза;
 • Безплодие;
 • Лекарства за стимулиране на овулацията;
 • Възраст над 35 години;
 • Тютюнопушене;
 • Прогестеронова контрацепция;
 • Повтарящи се предизвикани аборти;
 • Инвитро оплождане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *