Какво да гледаме при закупуване на бусови гуми?

За да направите правилния избор на гуми за бус е много важно да сте запознати с основните им характеристики, за да знаете какво точно да търсите. Защото от правилно избраните гуми зависят както работните характеристики на буса, така и вашата собствена безопасност на пътя.

Какво да гледаме при закупуване на бусови гуми?

Как да изберете точните бусови гуми?

Запознайте се маркировката

Точно както когато избирате автомобилни гуми, така и при избор  на гуми за бус първото, на което трябва да обърнете внимание е тяхната маркировка. Тя се намира на страничната стена на гумите и чрез различни цифри и букви се посочват ширината, общата височина, размерът на джантата, обхватът на натоварването и други.

За да стане малко по-ясно, нека “разшифроваме” една примерна маркировка и видим какво означава:

 LT315 / 70R17 121 / 118Q

  • LT – Тези букви означават, че този тип гуми са предназначени за превозни средства с по-голяма товароносимост като бусове, пикапи, SUV и други.
  • 315 – Това число показва каква е ширината на гумата в милиметри.
  • 70 – Показва какво е съотношението височина – ширина на страничната стена на гумата.
  • R – Тази буква показва, че гумата е радиална.
  • 17 – Това е размерът на джантата в инчове.
  • 121 – Числото показва максималното натоварване или иначе казано – индекса на натоварване на гумите за бус.
  • 118 –  Това е номиналната товароносимост на гумата.
  • Q – Това е индексът на скоростта, който не е посочен като цифра, а като буква.

Освен тази маркировка е много възможно на гумата да има планина с три върха със снежинка и буквите M + S, които показват, че гумите са предназначени за лед, кал и сняг.

И още нещо много важно, на което задължително трябва да обърнете внимание при покупка, а именно DOT на гумите за бус. DOT също е отпечатан на страничната стена на гумата и представлява код, показващ кога е произведена гумата. Този код обикновено се състои от 4 цифри, като първата двойка числа показват седмицата на производство, а втората двойка – годината на производство. Преди покупка обърнете внимание на DOT, тъй като гумите имат срок на годност и не е добра идея да купувате нови гуми с DOT над 4 години.

Изберете вид гуми

За разлика от автомобилните гуми, които се различават според размерите и сезона, но са един вид, гумите за бус могат да бъдат C  – type, LT или XL.

C – type са гуми, предназначени да се справят с по-голямо натоварване.  Разполагат с по-дълбоки протектори, имат допълнително подсилени странични стени и са защитени срещу механични повреди. Много добър избор са за пикали, микробуси, баничарки, SUV и лекотоварни МПС, които често пренасят тежки товари.

LT са гуми за бус формувани по специален начин, за да могат да осигурят еднакво добро сцепление както на пътя, така и извън него. Те също са с по-дълбоки протектори и подсилени стени, но за разлика от C – type, LT имат различен обхват на натоварване (различните обхвати се обозначават с латинските букви E, C и D).

В търговската мрежа ще видите и XL гуми, които някой от търговците ще ви предложат като бусови. Истината обаче е, че въпреки, че XL са допълнително подсилени, те не са предназначени за бусове, пикапи и други лекотоварни МПС.

Какво да гледаме при закупуване на бусови гуми?

Доверете се на марката

Може да ви се струва странно, но има значение дали ще закупите гуми за бус от неизвестен производител или от такъв, който е добре познат като производител на висококачествени гуми. Както се казва, по-добре е да закупите бюджетен клас гуми от водещ производител, отколкото бусови гуми от премиум клас, но от производител, който не познавате или който не се слави с високо качество на продуктите си.

Затова, предстои ли ви покупка, съветваме ви да разгледате продуктите на производители като: Michelin, Continental, Barum, Goodyear, Kumho, Uniroyal и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *