Какво трябва да знаем за настолните бормашини?

Настолните бормашини пробиват с много голяма точност и бързина различни материали и повърхности, включително метал, дърво, пластмаса, алуминий и други. По време на работа детайлите се фиксират, за да не се разместят, докато се пробива.

Използват се в случаите, когато трябва да се пробиват различен тип материали с по-голяма прецизност, но най-вече, когато трябва да се направи серия от отвори. Затова използването на тази машина ще спести много време, но и усилия, които иначе ще бъдат налице, ако се използва обикновената бормашина. Настолните бормашини автоматизират процеса на пробиване и не се изисква човешка сила, каквато с обикновените бормашини.

Настолните бормашини намират приложение главно в дърводелските работници, производството, мебелната промишленост, строителните дейности, автосервизите и др. Предназначени са за професионална употреба, но въпреки това може да се използват и във всяка домашна работилница за довършителни дейности. Затова те са подходящи и за непрофесионалисти. 

Какво трябва да знаем за настолните бормашини?

Източник на изображемие: hecht-garten.de

Настолните бормашини се поставят на предназначени за тях работни плотове, които осигуряват по-добра стабилност, а това със сигурност е важно за постигането на добър краен резултат. Машините са стабилни, надеждни и обработват голямо количество материали. С тях може да се пробиват отвори с различни размери. За да пробиете точни отвори, трябва да настроите така машината, че да се сключи прав ъгъл (точно 90°) между пробивната основа и свредлото. Така ще си гарантирате, че сте направили максимално точни вертикални отвори.

За различните работни проекти може да се наложи пробиване и под ъгъл, различен от 90°. В тези случаи е важно бормашината да разполага с регулируема пробивна основа. Новите модели настолни бормашини предлагат и тази опция, за да осигурят максимално удобство на потребителя. Различните модели позволяват работната маса да се накланя от -45° до +45°.

Настолните бормашини разполагат с различни функции, включително регулируема скорост, въртяща се ос, вграден лазер, LED осветление и др. Те позволяват и регулиране на височината на основата, което зависи от размерите на предметите, които ще се пробиват.

За да работите с настолна бормашина не се изискват по-специални умения. Единственото, което трябва да направите, е да настроите бормашината в желания режим на работа и да зададете предварително размерите, с които искате да се пробие материалът. Благодарение на стабилността и статичността им настолните бормашини са безопасни за употреба и с минимизиран риск от нараняване. 

Въпреки това преди да започнете работа с машината прочетете добре инструкциите за употреба и безопасност, дадени Ви от производителя. Пробиването на различните видове материали има различни специфики. Например, когато обработвате материали, от които може да се разхвърчат стружки, предварително трябва да се оборудвате със защитни предпазни средства като ръкавици и очила, за да предпазите очите и ръцете си.

Настолните бормашини са с по-голямо тегло и са по-скъпи, отколкото обикновените бормашини, но за разлика от тях са значително по-мощни и по-точни. Когато избирате конкретен модел настолна бормашина, трябва да обърнете внимание на следните характеристики – марка на артикула, дълбочина на пробиване, мощност и скорост. 

Мощността е тази, която ще определи бързината на пробиване и лекотата на работа. Някои модели имат опция за регулиране на скоростта, което е от важно значение, когато търсите бормашина. Скоростта трябва да се съобрази с материала, който ще се пробива. От една страна, ако скоростта на пробиване е много ниска, ще се образува повече прах по време на работа, но от друга страна, твърде високата скорост може да създаде повече вибрации и това да повлияе върху качеството на работа. За да постигнете добър краен резултат, трябва да определите оптималната скорост на пробиване.

Свредлото е частта, която се натоварва най-много по време на работа. С времето то се износва и може да се наложи смяната му. Докато пробивате различни елементи продължително, се генерира топлина, която може да натовари мотора на бормашината. Затова е важно да се осигурява необходимата почивка на машината.

Важно е да се отбележи, че има съществена разлика между настолната и колонната бормашина, макар и да се използват като синоними. Докато настолната бормашина се поставя на маса с височина около 1 м, за да се въведе в експлоатация, то колонната бормашина се поставя директно на земята без да се използва маса или друг предмет.

Какво трябва да знаем за настолните бормашини?

Източник на изображение: bosch-diy.com

Откъде да закупя настолна бормашина?

Един от най-големите онлайн магазини за машини в България, onlinemashini.bg, предлага близо 100 модела настолни бормашини, между които можете да избирате. Ще намерите разнообразие и от марки като Bosch, Makita, Einhell, Raider, Holzmann,  DAEWOO и много други. Всички настолни бормашини са с 2 или 3 години гаранция в зависимост от бранда.

От сайта можете да поръчате много лесно без да е необходимо да правите регистрация. Всички настолни бормашини се предлагат с безплатна доставка до всяка точка на България. Получавате в офис на куриер или на избран от Вас личен адрес. Можете да поръчате онлайн през системата на сайта или като се обадите по телефон. Всяка пратка е с опция преглед и тест, за да можете да сте сигурни в качеството на продукта. Имате възможност и за разсрочено плащане с избрани от Вас месечни вноски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *