Камерите на ТОЛ системата ще следят и за превишена скорост

Камерите на ТОЛ системата ще следят не само за платени пътни такси от страна на шофьорите, но и за евентуални нарушения на водачите, свързани с превишена скорост. Тази новина достигна шофьорите, а мнозина от тях останаха неприятно изненадани от вестите. Предполагаме, че в случая става дума най-вече за онези, които имат навика да превишават максимално позволената скорост по магистралите.

По този начин камерите на ТОЛ системата ще подпомогнат работата на Министерството на вътрешните работи, което води битка с недобросъвестните водачи, имащи навика да натискат педала на газта повече от необходимото. Не е тайна за никого, че т.нар. “война по пътищата” е сред главните причинители на смърт у нас. Сега обаче още повече нарушители ще могат да бъдат санкционирани, благодарение на новите камери, инсталирани покрай въвеждането на ТОЛ системата. Новините бяха потвърдени от страна на регионалното министерство.

Властите очакват получаването на още по-актуална информация по отношение на мониторинга на трафика, както и известно изсветляване на сивите сектори по отношение на транспортната дейност. Очаква се да бъде установен по-силен контрол и над маршрута за преминаване на транзитния трафик, което също не е маловажен проблем у нас. Ще се подобри наблюдението над тежкотоварните превозни средства, което следва да доведе до по-голяма безопасност, спазване на законовите ограничения в празнични дни и т.н.

За да бъде подпомогната тази дейност, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разработило с МВР и Министерството на финансите проект на Инструкция на обмена на информация между Агенция “Пътна инфраструктура”, Министерство на вътрешните работи и Агенция “Митници”.

На този етап проектът е предаден на ниво обществено обсъждане. Описани са всички условия, както и редът на достъп до информационните системи за контрол и санкции, свързани със събирането на пътните такси.

Има известно напрежение и сред превозвачите. Напомняме, че от 1 март всички превозвачи ще трябва да плащат за магистрали и първокласни пътища, като тарифата е варираща между 4 и 20 стотинки на километър. Превозвачите официално поискаха пускането на ТОЛ системата да се отложи, но това не се случи. Предстои да видим, дали това ще доведе и до поскъпване на цената на тези услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *