Започват консултациите за избор на нов главен прокурор

Президентът на страната Румен Радев проведе днес среща с главния прокурор Сотир Цацаров. По този начин бе дадено начало на процедурата по избор на нов главен обвинител в държавата. Сега ни очаква поредица подобни срещи и консултации, за да бъдат изработени критериите за избор и правомощия на главния прокурор. Мандатът от 7 години на настоящия главен обвинител изтича през месец декември.

По всяка вероятност срещите ще продължат около два месеца, като особено внимание ще бъде обърнато на обществените очаквания към следващия главен прокурор, обясниха пред медиите от администрацията на президента.

Освен със Сотир Цацаров, президентът Радев ще проведе срещи още с председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представители на съдебната и изпълнителната власт, както и различни обществени организации.

Все още няма официални кандидати за нов главен прокурор на България. Споменават се обаче имената на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и настоящия заместник-главен прокурор Иван Гешев. Любопитното е, че първият бе замесен в един от многото имотни скандали, разразили се напоследък. Гешев пък все още не е дал отговор, дали смята да се кандидатира за поста. Той дори посочи, че по-скоро би отказал предложение, изтъквайки лични причини за това.

Избирането на нов главен прокурор трябва да започне между шест и четири месеца преди изтичането на мандата на настоящия такъв Сотир Цацаров. Това означава, че процедурата трябва да започне през лятото. Министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет имат правомощията да предлагат кандидати за поста. Досега обаче няма случай правосъден министър да е правил подобно предложение.

Процедурата изисква номинираните кандидати да изработят и представят концепция за бъдещите си действия, докато пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да ги изслуша. За да може един кандидат да бъде избран, то той следва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС.

1 thoughts on “Започват консултациите за избор на нов главен прокурор”

  1. Pingback: Освободиха от длъжност заместник-главния прокурор - GradaBG
  2. Trackback: Освободиха от длъжност заместник-главния прокурор - GradaBG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *