ЦИК може да се нанесе в сградата на Народното събрание

Централната избирателна комисия (ЦИК) може да се нанесе в сградата на Народното събрание. Както е известно, скоро депутатите ще се преместят в Партийния дом, което оставя сградата на НС свободна. От комисията са отправили предложение за разговори с премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Вече повече от година ЦИК търси нова локация, където да премести своята централа. Все още обаче има сериозни трудности да бъде открито подходящо помещение за целта.

В своето писмо, адресирано до премиера и шефа на Парламента, от изборната администрация съобщават, че огледите на всички сгради, предоставени като възможности за нов дом на ЦИК, са завършили с неуспех. Посочва се, че нито една от тях не е отговаряла на изискванията на комисията.

ЦИК добавят, че същата оценка при своите огледи са дали и експертите на МВР и ДАНС, които също са участвали в огледите. От комисията добавят, че са разгледали и сгради, които са извън списъка с възможности, предоставени им от властта.

Комисията има условие, че сградите, които им се предоставят за оглед, трябва да имат възможност за светкавично настаняване и минимална нужда от ремонт. Предлага се възможността за това сграда да бъде закупена или построена. От ЦИК вече са предали детайлна информация за сградите, които вече са били разгледани и становищата на институциите за тях.

В средата на месец юли ЦИК за последно посетиха сграда за оглед, когато детайлно разгледаха бившата резиденция “Банкя” на Тодор Живков. Сградата обаче е била отхвърлена категорично, тъй като се намира в процес на разруха и в окаяно състояние. Освен това, експертизата на МВР и ДАНС показала, че не е възможно установяване на възможностите за връзка с електропреносната система, както и с комуникационната и информационната инфраструктура.

Огледана бе и централата на Корпоративна търговска банка, където няколко етажа се отдават под наем от синдиците на вече несъществуващата банка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *