Кафене и атракции ще има в къщата на Пейо Яворов

Заместник-кметът по културата в Столична община д-р Тодор Чобанов представи проект за консервация и реконструкцията на къщата на поета Пейо Яворов в София. Според изложението, което Чобанов представи, предвижда се на първия етаж на къщата да има кафене, а по двора – маси и столове. В момента общината изгражда план за кандидатстване за финансиране на ремонта, който предстои да бъде направен на една от най-специалните къщи в столицата. Общината планира да кандидатства по оперативна програма “Региони в растеж”, процедура “Развитие на туристическите атракции”.

Д-р Чобанов нарече евентуалното бъдещо кафене в къщата на Яворов “писателско”. Той припомни, че в София има традиция да има подобни заведения, давайки за пример писателското кафене пред Руската църква, което за съжаление бе съборено през 70-те години на миналия век.

Той посочи, че ще има билети за влизане в музея, макар и на символична цена. Чобанов заяви, че общината трябва да открие начин да гарантира приходи на учреждението. Той планира в бъдеще в къщата на Яворов да се провеждат различни събития с участието на литературни автори и издателства. Той гарантира, че дворът няма да бъде изпълнен с маси.

Тук се намеси арх. Весела Тончева от сдружение “Спасение 2000”, която напомни, че къщата на Яворов “е най-вече персонален музей, а не авангардна форма на музей”.

Отговаряйки на въпрос на общинския съветник Борис Бонев, д-р Чобанов обеща, че в двора на къщата ще бъдат разположени само няколко маси, като няма да се преминава границата на добрия тон и вкус.

Вече има избран архитект за провеждането на ремонта. Това е Станислав Константинов. По негов проект част от сградата на Централната минерална баня бе превърната в исторически музей.

Напомняме, че общината успя да откупи къщата на Яворов на търг, проведен в края на месец септември. Общината беше единствен участник в търга и го спечели със сума от 1.285 млн. лева. В момента къщата продължава да се стопанисва от Националния литературен музей.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *