Летните гуми и колко е важна ширината им

Промяната на ширината на гумата може да окаже значително влияние върху контрола и комфорта при шофиране. Това поражда въпроси относно безопасността след такава промяна и защо някои шофьори се спират на друг размер гуми. 

В статията ще разясним най-важните неща, които всеки шофьор трябва да вземе предвид, когато обмисля смяна на ширината на гумите. Разбира се, тези съвети не важат само за сезонната смяна на гуми.

Летните гуми и колко е важна ширината им

Източник на изображението: elements.envato.com

Смяна на размера на гумата

Избирането на правилния размер гуми е от ключово значение, особено ако купувате такива за първи път. Важно е да знаете как да разчитате параметрите на гумите. Те са обозначени чрез поредица от буквено-цифрови знаци, намиращи се на страничната стена на всяка гума. Ето пример за параметри на една гума – 225/45 r17 94W. 

А какво означават тези цифри:

  • Ширина – в милиметри, това е разстоянието между най-широката част на страните на гумата.
  • Височина – изразява се чрез процентно съотношение: височината на гумата спрямо нейната ширина, например при размер 225/45 височината е 45% от 225 мм.
  • Буква R или D – обозначава структурата на гумата: R – радиална или D – диагонална.
  • Диаметър – изразен в инчове, той указва вътрешния диаметър на гумата, който отговаря и на размера на джантата, в случая – 17.
  • Скоростен и товарен индекс – това са параметри, които определят максимално дупустимите скорост и тегло, на които дадения модел гума може да издържи. Добре е да се запознаете с това предварително. В дадения от нас пример, товарният индекс е 94, която означава, че допустимото тегло 670 кг. Скоростният индекс е W, което означава, че максималната препоръчителна скорост 270 км/ч.

Ако не знаете какъв размер на гумите е подходящ или какъв е диаметърът на джантите на автомобила, можете лесно да проверите и сами. Тази информация може да бъде намерена от вътрешната страна на вратата на автомобила или в ръководството.

При закупуването на гуми трябва да проверите инструкциите на производителя на автомобил ви, защото само така ще изберете безопасни и удобни гуми. Това обаче не означава, че не можете да правите промени по отношение на ширината на гумите. Производителите дават информация и за оптималните ширини, които можете да използвате.

Широчина на гумата и разход на гориво 

Често бюджетът е сред основните фактори при избора на летни гуми. Важно е обаче да отбележим, че ширината им влияе и върху разхода на гориво. Ако решите да изберете гуми, които са по-широки от обикновените, трябва да знаете, че съпротивлението е по-голямо при движение.

По-високият коефициент на триене е всъщност по-голяма сила, която колата трябва да упражнява, за да се движи. Това може да повиши разхода на гориво. 

Сезонна смяна на гуми и добра идея ли е смяната на ширината на гумите 

В случай че имате автомобил с по-мощен двигател, производителят одобрява използването на зимни гуми, които са малко по-тесни от летните. Това е добра идея, ако често пътувате по улици, които не се почистват от сняг през зимата. 

Така гумите не са толкова склонни към аквапланинг, имат по-слабо съпротивление при търкаляне и следователно се намалява и рискът от подхлъзване. За разлика от тесните, широките гуми са по-предразположени към аквапланинг.

Лятото обаче е правилният сезон за тях. Причината е, че през по-топлото време от годината шофьорите увеличават скоростта, с която се движат. Широките гуми дават необходимото сцепление при завои и намаляват спирачния път.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *