Освен водна криза, у нас има и липса на хидроинженери

България е поставена в ситуация на водна криза, а на нейния фон страната страда от липса на достатъчно хидроинженери. От Университета по архитектура, строителство и геодезия информират, че около 500 специалисти с подобни умения се търсят у нас. Данните бяха цитирани от bTV.

Според данните на УАСГ, в момента в България работят около 2500 души със специалност хидроинженерство, като повечето от тях изкарват хляба си във ВиК сектора. Други се занимават с дейности като поддръжката на язовирите, което е наболяла тема в българското общество напоследък, имайки предвид актуалната водна криза в Перник.

От УАСГ твърдят, че у нас малка част хидроинженери трябва да се грижат за повече от 6840 язовира, намиращи се на територията на страната. 182 от тях са в изключително лошо състояние, а липсата на специалисти става все по-крещяща.

Един от преподавателите в УАСГ е доц. Венци Божков. Заради липсата на кадри у нас, той е длъжен да съвместява прподаването с работа като хидроинженер. Доц. Божков работи в няколко фирми и се грижи за състоянието на 70 язовира. Той е на мнение, че бройката от 70 язовира е твърде висока за един човек, като това е сериозна липса на баланс в случая. “Ако искаш да си вършиш съвестно работата, това е твърде висока бройка за един човек”, заявява Венци Божков.

Съобщава се, че средната заплата на хидроинженерите е около 1000 лева на месец. На места обаче липсата на кадри е плашеща. В област Хасково, например, има 370 язовира, но нито един инженер, който да се грижи за тях. Общината непрекъснато опитва да намери поне един специалист, но на този етап – неуспешно.

Притеснителни са и данните от УАСГ, които показват, че в университета има около 450 незаети места, което показва липса на интерес у младите към професията. В специалност хидростроителство ситуацията е плашеща, като там едва четирима души ще завършат тази година. Изчислява се, че средната възраст на хидроинженерите у нас е 50 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *