Липсата на работни кадри притеснява властта

Председателят на бюджетната комисия в правителството Менда Стоянова призна, че властта изпитва известни притеснения заради липсата на достатъчно работни кадри в страната. Стоянова е категорична, че няма как България да се радва на ръст в брутния вътрешен продукт, ако разширението на икономиката не бъде задоволено с достатъчно работна ръка.

“България се задъхва от липса на кадри”, коментира Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че образованието е сред основните приоритети на правителството. Това си личи и от новия бюджет за следващата година, където са отделени средства за политики в целия сектор.

За съжаление обаче, фактите говорят, че заплатите в бюджетния сектор не са увеличавани от 2009 година. Изводът е, че ръстът на средната работна заплата се дължи изцяло на частния сектор. Менда Стоянова признава, че този факт пречи на високото качество на работещите в бюджетната сфера, тъй като кадрите с по-висока квалификация търсят и по-високо заплащане.

Менда Стоянова допълни, че съкращения в администрацията се очакват, но единствено когато се въведе електронното управление. Относно данъците тя сподели, че те ще вървят нагоре, но не като ставка, а като обем.

“Повишаването на максималния осигурителен доход не е вдигане на данък”, напомни Стоянова. Тя поясни, че икономиката няма как да се развива без да има подходящите за това средства и политики за образование. Стоянова напомни, че през последните две години бюджетът е нараснал с 10 милиарда лева, което говори за ускорена икономика и повече регистрирани приходи.

Имаше известни полемики относно увеличението на максималния осигурителен доход. Менда Стоянова коментира, че това в никакъв случай не е равно на увеличаване на данъците, защото има ръст в минималната заплата, но не и на осигурителния доход. Според нея увеличаването на максималния доход носи определени ползи за вносителя.

“Не бива да наричаме това данък. Не е правилно осигуровката да се разглежда като данък. Да не забравяме, че през нея и нейния размер получаваме определени придобивки чрез обезщетения”, припомни Стоянова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *