Медицинските сестри започват ежедневни протести

Медицинските сестри взеха окончателно решение да стартират ежедневни протести. Те настояват за по-високо заплащане и по-добри условия за труд. Сестрите проведоха среща със здравните власти вчера, но разговорите между двете страни не доведоха до желания резултат. Протестите стартират днес в 15:00 часа пред здравното министерство и са без краен срок.

Министърът на здравето Кирил Ананиев обеща, че от 1 април би трябвало да има увеличение на заплатите на медицинските сестри. Той обаче добави, че има проблем с набавянето на допълнителни 80 милиона лева, нужни за да може основното възнаграждение да премине границата от 900 лева месечно.

Самите сестри заявиха, че не вярват на обещанията на здравния министър. Именно поради това, те взеха решение да стартират ежедневни процеси, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Това заяви Мая Илиева, която е сред организаторите на протестните действия.

“Нашите искания не са изпълнени, така че от 21 март ние отново излизаме на протест пред Министерството на здравеопазването, както и в цялата страна по места. Всеки ден ще протестираме тук и по места в цялата страна. Имаме само професионални искания, не искаме оставката на министър Кирил Ананиев, напротив – искаме той да работи”, заяви Мая Илиева пред репортерите.

Протестиращите сестри намекнаха, че има конфликт между тях и националната организация, която би трябвало да ги представлява. Те заявиха, че срещу тях има и оказан натиск от страна на директори на болници. Стана ясно, че такъв случай е имало в “Пирогов”, където директорът на болницата проф. Асен Балтов е командировал протестираща сестра в друго отделение с цел назидание.

Здравният министър Кирил Ананиев обеща и други неща, сред които увеличен прием и покриване на стипендиите по обща медицина и педиатрия. Относно обещането увеличение на заплатите, Ананиев не се ангажира с конкретни цифри.

На този етап консенсус между сестрите и здравното министерство няма. Това означава, че от днес ежедневните протести на сестрите вече са факт.

снимка: БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *