Притеснително: Всеки втори млад българин не чете книги

Крайно притеснителна статистика бе установена от правителствения доклад за състоянието на младежта за 2018 година. Според изнесените данни, около половин милион млади българи между 15 и 29 години изобщо не четат книги.

Изчисленията показват, че половин милион млади българи реално означава почти 50% от младежите у нас. Това е така, защото официално у нас има 1 042 915 души, които влизат в тази възрастова категория.

Този процент е изчислен благодарение на социологическо проучване, извършено върху 2500 млади българи. 7 от 10 от тях са заявили, че в момента не четат нищо, а 46% посочват, че и изобщо не четат. По-малко четат мъжете – 80%, а при жените този процент е малко по-малък, но все още висок – 60%. Едва 16% заявяват, че успяват да прочетат повече от 6 книги годишно. При около 1/4 прочетените книги са между 3 и 5.

72% от младежите посочват, че изобщо не посещават галерии и музеи. 62% открито признават, че нямат интерес към каквото и да е изкуство. Повечето заявяват, че най-често разпускат, срещайки се с приятели. От проведеното изследване излиза, че за 600 хиляди от младите българи телевизията е първа опция за развлечение.

Проучването показва и други притеснителни тенденции. Младите българи масово пушат и не спортуват, като не водят какъвто и да е културен живот.

Повечето млади българи предпочитат да работят за някого, но не и да развият предприемачески дух и да стартират собствен бизнес. За 71% от тях предприемачеството не е опция. Повечето от тях нямат и каквито и да е документи за своите квалификации.

Близо 30% от младите българи казват, че парите рядко им стигат за нови дрехи или обувки. Притеснително е, че 1/4 от тях споделят, че доходите им не са им достатъчни дори за пълноценно хранене.

Повече от 66% от българите живеят заедно с родителите си, дори и да имат достатъчно доходи, за да се отделят. Посочва се обаче, че отчасти това е и заради народопсихологията на българите. Установено е, че момичетата се изнасят по-рано от дома си, в сравнение с момчетата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *