МВР в готовност за голямото празнично пътуване

Днес по време на пресконференция в дирекция на полицията стана ясно, че всички служби на МВР ще бъдат ангажирани с контрол на пътищата преди, по време и след коледните и новогодишни празници.

Пътна полиция няма да ползва само полицейски автомобили, но и цивилни, за да следи по-внимателно гражданите, а заедно с нея ще патрулират още Охранителна полиция и служители на жандармерията. Униформените ще следят главно за агресивно шофиране, каране в аварийните ленти, превишена скорост и неправилни маневри.

Очаква се да има около 3600 полицаи по пътищата, като най-много ще бъдат в деня на “голямото пътуване” петък, 20 декември; понеделник, 23 декември и 1 януари.

В страната има общо 205 устройства за контрол на скоростта, които са мобилизирани. Сред тях са 148 мобилни станции в полицейските коли, 32 камери триноги и 22 стационарни радара.

През най-натоварените дни пътните полицаи в столицата ще дежурят главно около входно-изходните трасета и ще са в готовност за регулиране на движението при нужда. Около търговските центрове също се очаква засилено полицейско присъствие.

Агенция “Пътна инфраструктура” припомня, че в петък, 20 декември ще има традиционната вече забрана за движение на товарни автомобили с тегло над 12 тона по натоварените пътища и магистрали. Тя ще бъде в сила от 16 до 20 часа утре, както и в събота от 8 до 11, на 23 декември от 16 до 20 часа и на 26 декември от 14 до 20 часа.

Шофьорите, които ще пътуват по магистрала “Тракия”, могат да бъдат спокойни, че по нея в момента няма ремонти, а по “Хемус” остава само стеснението при тунел “Витиня”.

Най-сериозен трафик се очаква по границата с Гърция, поради което от Гранична полиция призовават да се ползват всички пунктове – Кулата, Илинден, Маказа и Капитан Петко воевода. Съветват се гражданите предварително да подготвят необходимите документи за напускане на страната, което се отнася главно за извеждането на деца, ако те пътуват с един от родителите или съответните нямат брак и носят различни фамилии.

Информация за натовареността по границата ще има в сайта на МВР и ще се актуализира на всеки два часа.

От Пътна полиция припомнят, че миналата година за периода 21 декември – 1 януари са издадени 12 400 фиша за нарушения, 14 000 за превишена скорост, 4670 акта и са отнети 270 книжки за шофиране под въздействието на алкохол и наркотици. 134 автомобила са с прекратени регистрации по същите причини.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *