Инициатива чисти София от надписи на омразата

За жителите и гостите на София не е тайна, че за съжаление, столицата е осеяна на безброй места с надписи, проповядващи омраза и насилие. В това число влизат и голямо количество свастики, което прави ужасно впечатление на хората, посещаващи града.

За щастие, има инициативи, които се опитват да почистят столицата именно от подобни надписи. Пример за това е инициативата “Да изчистим омразата от улиците на София”, която е събитие от голямата кампания “София – град на толерантност и мъдрост”.

Кампанията бе подкрепена официално и от Столична община, откъдето разясниха, че през годината Столичният инспекторат е почистил над 300 кв.м. публични площи.

Заместник-кметът на София доц. д-р Стефан Чобанов сподели, че през последните години за Столична община е традиционно събитие да чисти фасадите на сгради и улици от езика на омразата. Според неговите думи, от началото на годината са били почистени стените на църквата “Свети Седмочисленици”, мостове, огради и други.

Вчера, само ден преди първия учебен ден, десетки доброволци избраха важни места в столицата, които да бъдат изчистени от езика на омразата. В това число влязоха локации като ул. “Г.С. Раковски”, бул. “Дондуков”, ул. “Бачо Киро” и други.

Доц. д-р Тодор Чобанов припомни, че на територията на София е исторически заложено да съжителстват хора от различни вероизповедания. Именно поради това, дългогодишните традиции на града не бива да бъдат застрашавани от хора, които търсят противопоставяне и използват езика на омразата.

В инициативата се включиха и хора от посолството на Израел в България.

Иначе днес е денят на София, разбира се. По случая Столична община е организирала различни събития, като през целия ден достъпът до Музея за история на София ще бъде свободен. Точно в 17.30 часа пред Народен театър “Иван Вазов” ще започне концерт на Софийския духов оркестър.

Звания “Почетен гражданин на София” ще бъдат връчени на актьора Владимир Пенев, директора на Националната опера акад. Пламен Карталов, цирковия артист Александър Балкански и археолога Николай Овчаров.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *