Главният вход на НДК остава затворен за постоянно

Въпреки че европредседателството на България приключи, главният вход на Националния дворец на културата ще остане затворен. Посетителите на НДК ще могат да използват входа откъм бул. “Витоша” (А4), който ще бъде отворен на денонощна база, потвърждават от пресцентъра на НДК.

Седем дни в седмицата ще бъде отворен и вход Б2 откъм Моста на влюбените, но с единствената разлика, че той ще може да бъде използван единствено във времевия диапазон между 08:00 и 20:00 часа. Вход A4 остава основен и ще бъде отворен за 24 часа в денонощието, добавят от пресцентъра.

От Двореца припомнят, че в сградата няма да бъдат допускани лица в нетрезво състояние или такива с обемисти багажи, оръжия, опасни вещества, материали и течности. Промените са провокирани от усещането, че е нужно подобряване на сигурността на Националния дворец на културата.

Припомняме, че заради европредседателството на България, главният вход на НДК бе основен за всички събития и бе снабден с модерни системи за проверка на влизащите. Освен това, в цялата сграда бе инсталирано видеонаблюдение, като бяха осигурени и софтуери за защита на интернет мрежите. За всичко това бяха отпуснати 12 милиона лева от държавата. Изпълнител на поръчката и автор на цялостния ремонт на НДК бе фирмата “Галчев инжеренинг”.

От НДК съобщават, че главният вход ще продължи да бъде отварян единствено за “големи събития”, като например изложения, базари и големи концерти в Зала 1. Тогава всички посетители на сградата ще минават през проверка за сигурност. За по-големите събития ще бъде осигуряван и медицински екип с линейка, който да наблюдава за евентуална нужда от лекарско внимание.

Остава да видим как софиянци ще реагират на промяната. Не е тайна, че повечето жители на столицата и нейните гости са свикнали да използват главния вход. Вероятно ще мине известно време, преди столичани да свикнат с промяната и да започнат да използват на редовна база другите два входа, предазначени за влизане в сградата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *