Незалепващи покрития при тиганите

Незалепващите покрития са едни от най-популярните покрития, когато стане въпрос за тигани и тенджери. Ако направите една бърза справка в Anmar ще откриете огромно разнообразие от тигани с незалепващо покритие. Решихме да разгледаме в дълбочина темата и да отговорим на всички въпроси, които най-вероятно сте си задавали за незалепващите покрития при тенджерите и тиганите.

Какво представлява всъщност едно незалепващо покритие?

Покритията на основата на флуорополимери (PTFE) традиционно се наричат ​​незалепващи покрития. Тефлонът е синтетичен полимер, съдържащ въглерод и флуор, наречен политетрафлуоретилен. Тефлонът е PTFE, но наричан с друго име.

Често се използва терминът “тефлоново покритие”, който е произлязъл от бранд, а не от материал. Teflon е марка на DuPont/Chemours за техните незалепващи покрития, но терминът е станал популярен и днес се използва навсякъде. Когато прочетете “тефлоново покритие” може да сте сигурни, че това е незалепващо покритие.

Какво е PTFE?

Субстанцията, която придава на незалепващото покритие неговите издръжливи и незалепващи свойства е политетрафлуоретилен или PTFE. Казано по-просто, PTFE е много устойчива на температура пластмаса, която е устойчива и на химически атаки (киселини, основи, масла и т.н.). Тя е неполярна и има много нисък коефициент на триене, следователно нищо не може да залепне за нея. Тези три свойства комбинирани, представляват днешните покрития за тигани и съдове. В допълнение, PTFE се използва и в медицината, в конструкцията на съоръжения и превозни средства и в много други области.

За всичко ли са подходящи незалепващите покрития?

По правило, съдовете с незалепващо покритие са предназначени за готвене при средни температури и за пържене на деликатни храни, които са склонни да залепват. Когато става въпрос за печене при максимална топлина, незалепващите покрития са по-малко подходящи.

Еднакви ли са всички незалепващи покрития?

Класическите незалепващи покрития са подобни – те осигуряват незалепващия ефект. Някои имат по-големи разлики в структурата на слоевете, но функцията им остава същата. Най-простите покрития основно се състоят само от един незалепващ слой. Тези покрития не са много издръжливи, лесно се надраскват, покритието се изтрива бързо и съдовете нямат дълъг експлоатационен живот.

Покритията с по-високо качество се състоят от няколко слоя, включително и грунд, подобряващ адхезията и издръжливостта на покритието. Междинните слоеве съдържат вътрешна армировка, например малки твърди керамични частици. Тези частици подобряват връзката между отделните слоеве и повишават устойчивостта на абразия и надраскване. Острите предмети, например шпатулата за готвене, се плъзга по върховете на частиците, без да докосва действителния незалепващ слой между тях. Подобни многослойни системи с подсилени покрития позволяват на производителите на съдове за готвене често да предлагат многогодишни гаранции за своите продукти. Заради това ще откриете и тигани с 2-3 години гаранция.

Колко дълго издържа незалепващото покритие?

Това зависи главно от това как третирате посудата си. Можете да запазите в добро състояние дори и тиган без покритие, ако поддържате вашите тигани. Имайте предвид, че при силни котлони незалепващо покритие се унищожава по-бързо.

Токсични ли са незалепващите покрития?

При нормална употреба в домакинство не можете да нагреете покритието до температура, при която то да започне да се разлага, отделяйки потенциално вредни вещества. Ако следвате няколко прости правила, никога няма да рискувате незалепващото покритие да стане толкова горещо.

Но разбира се, теоретично е възможно, ако поставите празен тиган с незалепващо покритие, т.е. без масло или храна, върху печката, загреете котлона на пълни обороти и след това го оставите без надзор. Ако направите всичко, което всеки производител на тигани не препоръчва, тогава покритието ще прегрее и може да стане токсично.

тиган с незалепващо покритие

Как се почиства незалепващо покритие?

Всичко, от което се нуждаете за почистване, е гореща вода, малко препарат за миене на съдове и мека кърпа за съдове. Първо изплакнете всички малки парчета храна и почистете с мека четка за съдове, ако е необходимо. След това поставете малко препарат за миене върху кърпата и внимателно избършете цялата повърхност на тигана. Почистете и отвън по същия начин. Накрая изплакнете с вода и подсушете добре. Повечето незалепващи покрития са подходящи за съдомиялна машина. Въпреки това прочетете информацията, предоставена от производителя. Ръчното почистване обикновено става за нула време благодарение на незалепващия ефект, така че не е необходимо да отделяте място в съдомиялната машина за вашия тиган.

Ако все пак искате да почистите съдовете с незалепващо покритие в съдомиялната машина, изберете кратка програма без фаза на сушене и извадете съдовете веднага след измиване. По този начин предотвратявате водни петна, които иначе са склонни да се появяват върху незалепващата повърхност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *