Нова телевизия прекрати договорите на популярни журналисти

Известните журналистки Миролюба Бенатова и Генка Шикерова вече не са част от Нова телевизия. Свободна Европа съобщи, че договорите на двете разследващи журналистки са били прекратени от ръководството на телевизията. Самите те потвърдиха пред медията, че са напуснали позициите си, но без да издават подробности.

По този начин големите промени в Нова телевизия продължават, откакто телевизията бе закупена от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Първа бе освободена Силва Зурлева – дългогодишен член на борда на директорите на телевизията. След това си тръгна и Виктория Бехар, която за срок от два месеца заемаше позицията “Стратегическо развитие” в новините и актуалните предавания.

Не закъсня и големият скандал със спортния сайт “Гонг”, част от семейството на Нова телевизия. Главният редактор на сайта Николай Александров напусна поста си, а негови колеги също обявиха, че спират да работят с “Гонг”. Беше посочено, че причина за това е вмешателство в медийната политика на сайта. От своя страна, братята Кирил и Георги Домусчиеви отрекоха това да се е случвало.

Промените обаче продължиха. Своята позиция по казуса изложи изпълнителният директор на “Нетинфо” Христо Христов, държащ 3% от капитала на дружеството. Във Фейсбук той обяви, че вижда “засилена намеса в редакторската политика на  сайтовете “Гонг”, “Вести” и “Дарикнюз”. Резултатът от това не закъсня, като преди два дни Христов също бе освободен от заемания от него пост.

Нова телевизия бе закупена за сумата от 185 милиона евро. 100 милиона от тях бяха осигурени чрез кредити от банки, но според експерта по комуникации Ясен Гуев, “не е ясно откъде идват останалите 85 милиона”. “Може да не харесваш редакторите на новините и да ги смениш, но излизаш и казваш защо. Не е лошо да се обясни и на зрителите, защото иначе се губи доверие. Явно за тях (собствениците – б.а.) доверието няма толкова голяма стойност, колкото да контролират някакви неща”, сподели мнение Ясен Гуев в ефира на TV+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *