Обновени метровлакове стават част от столичния градски транспорт

През месец май т. г. ще бъдат пуснати в движение обновени два руски метровлака. Те са от най-старите, но ще бъдат напълно модернизирани, по данни от руските медии.

Произведени в далечната 1990 г, до момента те са изминали близо 1.4 милиона километра, по думите на инж. Стоян Братоев, Изпълнителен директор на “Столичен метрополитен” ЕАД. Отбелязва се, че запалимите материали във вагоните са изцяло заменени с нови, които са в съответствие с най-строгите изисквания за безопасност. Метровлаковете са монтирани с температурни и димни сензори, както и с информационни LED табла. Също така, двигателите им са подменени с японските “Хитачи”, които работят в партньорство с “Метровагонмаш”.

Реновираните метровлакове нямат климатик, а т. нар. принудителна вентилация, която е за предпочитане, според инж. Братоев. Броят на седящите места е по-малък във вагоните, в които са определени зони за инвалиди и за детски колички.

Разходите по модернизацията на старите влакове са два пъти по-малко в сравнение с тази на новите “Сименс”, които се предвижда да са по новата (трета) метролиния. Първият участък с модернизираните метровлакове ще бъде с пет станции от трета метролиния (от “Красно село” до кръстовището на бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Граф Игнатиев”) . През месеците юли и август ще се добавят още три метростанции, като до края на годината ще се включат и последните четири (до “Овча купел”). Поръчани са и перонни врати, с които ще се обезопасява релсовият път в зоната на метростанциите. Първите такива врати ще се монтират на станции “Опълченска” и “Национален стадион “В. Левски”.

Ремонтът и модернизирането на общо двата метровлака струва общо 5.5 милиона евро и е извършено в завода-производител “Метровагонмаш” (гр. Митищи, Московски район). Той е спечелил обществената поръчка на Столична община и е подписал договора през декември 2018 г. По силата на същия договор предстои да бъдат обновени и останалите налични десет метровлака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *