Вече има трима обвинени за атаката срещу НАП

Специализираната прокуратура е повдигнала три обвинения за хакерската атака срещу НАП, при която се стигна до масивно изтичане на лични данни. Новината бе потвърдена официално от държавното обвинение.

Първият с повдигнато обвинение е компютърният специалист Кристиян Бойков. След него обвинен бе и търговският директор на фирмата, в която той работи – Георги Янков. Последният обвинен е собственикът на фирмата Иван Тодоров. Той обаче е с неясна локация в момента, поради което е обявен за общодържавно издирване. Според някои информации в пресата, в момента Тодоров се намира на територията на Канада.

Тримата мъже са обвинени в терористична дейност, което предвижда между 5 и 15 години затвор. Според обвинението, Кристиян Бойков е извършителят на престъплението, а Янков и Тодоров са негови подбудители.

Според официалното становище на прокуратурата, базата данни на НАП не е единственият обект на атака от страна на тримата обвинени. Посочва се, че са събрани доказателства, според които те са събрали по незаконен начин информация от сървъри на застрахователна компания, фирма за интернет услуги и други. Според прокуратурата, тримата обвинени са извършвали т.нар. “кибер рекет” с цел финансови облаги.

Гаранциите на Кристиян Бойков и Георги Янков са в размер на 20 000 лева. В момента по случая работят Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ. Не се изключва вероятността и други лица да получат обвинения в най-скоро време.

Междувременно специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев заяви в ефира на bTV, че не бива “да изпадаме в теории на конспирациите и да създаваме слухове”. Той смята, че е важно максимално скоро сайтът на НАП да тръгне, а гражданите да могат да проверяват своите ЕГН-та там. Той посъветва хората да не въвеждат ЕГН-то си в други сайтове, търсейки информация за себе си, тъй като по този начин предоставят своите лични данни на хора, които вероятно не спазват директивата за защита на лични данни. Той припомни и да не вярваме сляпо на хора, които ни се обаждат по телефона, опитвайки се да се възползват от ситуацията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *