От днес: нови зелени зони в София

Напоследък все по-често се убеждаваме, че животът в столицата става по-труден, специално що се отнася до инфраструктура. Факт е, че от няколко месеца София е почти непроходима заради множеството ремонти, които се случват почти във всяка точка на града, а отделно шофьорите срещат все повече трудности, търсейки места, на които да паркират личните си автомобили.

От днес, 5 октомври, паркирането в още няколко района на града става платено. Към зелените зони се присъединяват районите “Красно село” и “Възраждане”, както и части от “Лозенец” и “Оборище”.

И това не е всичко. Една от най-големите промени, която влиза в сила, е въвеждане на платено паркиране пред жилищни, офисни и други сгради, които не са специално обособени като паркинги. Това означава, че ако по план няма паркоместа пред самите сгради, то шофьорите са дължни да платят такса за зелена зона. Ако откажат, автомобилите им ще бъдат принудително премествани или ще им се поставят скоби.

От днес в зелена зона влизат улиците между булевардите “Джеймс Баучер” и “Никола Вапцаров” в кв. Лозенец, което означава, че вече паркирането в целия квартал е платено.

Също така там попадат улиците между булевардите “Иван Гешов”, “Пенчо Славейков”, “Генерал Тотлебен” и “Георги Софийски” в Красно село; “Константин Величков”, “Сливница”, “Александър Стамболийски” и улиците “Димитър Петков” и “Опълченска” в район “Възраждане” и “Христо и Евлоги Георгиеви”, “Ситняково”, “Данаил Николаев” и ул. “Черковна” в “Оборище”.

Припомняме ви, че работното време за зелена зона е само в делнични дни: от понеделник до петък и между часовете 8.30 и 19.30. Максимално допустимото време, в което можете да оставите автомобила си в тази зона, е 4 часа, а таксата за паркиране е 1 лв. на час, което я прави наполовина по-евтина от синята зона, която таксува шофьорите с 2 лв. на час, като в същото време максималният брой часове, в които можете да оставите автомобила си там, е наполовина по-малко, а именно 2 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *