Откриха градската железница на София

Днес на гара Банкя бе дадено откриване на градската железница на гр. София. Точно в 13:15 часа там пристигна първият обеден влак на градската железница, тръгнал от гара Казичене в 12:05 часа.

Организаторите нарекоха събитието “неочакван подарък за жителите на София”. От вчера по релсите на столицата вече се движат първите по този род влакове на БДЖ, пресичащи града, без на пътниците да се налага да се прекачват на Централна гара.

Началото на тази инициатива тръгва от сдружение “Градски транспорт и инфраструктура”, като това е своеобразно продължение на завършения международен проект Rail4SEE. С него още през 2014 година Столична община и БДЖ поеха ангажимент за интегриране на железниците в градския транспорт.

Разбира се, концепцията за влакове, участващи в градския транспорт, не е нещо ново за света. И в България подобен опит се прави в края на 80-те години, но малко след започването му е преустановен, тъй като идеята е сметната за неуспешна. До възраждане на идеята обаче се стига поради нарастващото търсене на превоз в последните години, моторизацията и задръстванията. Изграждането и развитието на метрото остава водещ начин за борба с този проблем. Но ако метрото е ефективно в гъстонаселените части на града, то при отделечените населени части на София и при междуселищните превози то става неефективно.

Именно в подобни ситуации железопътната мрежа се оказва най-удачно решение на проблема, а изградените връзки с метрото позволяват на двете системи да се допълват успешно. Друго предимство е липсата на капиталови разходи – както строителни, така и времеви, което обуславя възможността за провеждането на чисто организационни мерки, които да подобрят това допълване между градския транспорт и влаковете.

Нещо подобно е реализираното между Банкя и Казичене. Там съществуващи влакове, досега движили се до Централна гара, удължават трасето си до Банкя, създавайки нова транспортна услуга. В конкретния случай, удължените влакове са по направленията от Копривщица, Септември и Пловдив. Общо 5 чифта влакове ще се движат от новото разписание между Банкя и Казичене – два сутрешни, един обеден и два следобедни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *