Продължава да пада броят на личните лекари у нас

Притеснителна тенденция продължава да се забелязва в българското здравеопазване. Данните на Националния статистически институт потвърждават, че броят на личните лекари у нас продължава да намалява стремглаво. Според последни данни на Института, в цялата страна в момента има едва 4199 лични лекари, което прави по средно шестима лекари на десет хиляди души.

Само за сравнение, през 2017 година броят на личните лекари е бил по-висок – около 4500, което прави по около 6.4 медицински лица на десет хиляди пациенти. Данните на Евростат също потвърждават, че България е една от държавите в Европейския съюз с най-нисък брой на общопрактикуващите лекари. В Еропейския съюз, по този показател зад нас се намира единствено Гърция с по 4.2 лекари на средно десет хиляди души.

Междувременно статистиката потвърждава това, което сдружението на общопрактикуващите лекари отдавна заявява, а именно – че в София има едва 800 лични лекари. НСИ пък от своя страна отчита, че броят им вече е паднал под 800.

Най-добре осигурени откъм брой джипита са в Плевен, където личните лекари са средно 8.4 на десет хиляди пациенти. Следват Видин и Кюстендил с по 7.1 и Ловеч с 6.9. Най-притеснително е положението в Кърджали, където личните лекари са средно 3.9 на десет хиляди души.

Иначе прави впечатление, че като брой личните лекари са най-много от всички практикуващи лекари у нас – 14.2% от всички.

Статистиката показва, че докторите на трудов договор в България са 29 667. За съжаление, тук отново се забелязва тенденция техният брой да намалява, защото в края на 2017 година броят им е бил по-висок – 30 078. Най-много медицински лица има в Плевен, където лекарите са средно 62.0 на 10 000 души от населението. Най-малко са медицинските лица в Кърджали, Добрич и Перник. Разбира се, главната причина са намаляващия брой медицински лица у нас е пенсионирането на по-възрастните кадри и емиграцията на лекари в чужбина.

Малък е и броят на стоматолозите в България – 10.3 на десет хиляди души от населението на страната.

Данните също така показват, че към края на 2018 година в България работят 322 болници с 50 927 легла.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *