Партиите връщат изплатените им в повече субсидии

Политическите формации, които са получили повече пари от субсидиии, отколкото е редно, следва да върнат разликите в сумите. Финансовият министър Владислав Горанов има на разположение срок от 30 дни, за да коригира ситуацията с неправомерно по-високите субсидии.

Както е известно, прокуратурата разпореди да се стартира процедура по събиране и възстановяване на въпросните суми. Става въпрос за периода между 2016 и 2018 година. Разпоредено е да се спази възможно най-стриктно чл. 25-28 от ЗПП, според който партиите трябва да получават единствено определения им по закон размер на субсидията.

Целият казус тръгна от “Шоуто на Слави”, където бе изнесена информация, че партиите са получили субсидии от по 13 лева на глас, вместо отредените за това 11 лева. Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира след изнесената информация и разпореди проверка. Проверката показа, че изнесените от Слави Трифонов факти са истина, а партиите дйествително са получили нерегламентирано по-високи субсидии. Установено бе, че методиката, според която са били изчислени субсидиите, противоречи на закона.

Върховната административна прокуратура вече съзира Сметната палата, приканвайки я да осъществи финансов контрол. Сезирана е и Върховната касационна прокуратура, която трябва да разследва за извършване на престъпления от общ характер от страна на служители на Министерството на финансите.

Данните, изнесени от “Шоуто на Слави” показаха, че реално изплатените на партиите субсидии са на стойност 38 684 384 лева. Или с други думи – с 6 519 540 лева повече, отколкото трябва.

От БСП вече обявиха, че са готови да възстановят надвзетите суми, но отказаха да отговарят на други въпроси по темата. Социалистите дори поискаха оставката на финансовия министър Владислав Горанов, обвинявайки го в “неправомерно изхарчени средства”. Според председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, всичко това поражда напрежение в обществото. “Смятаме да търсим отговорност на министър Горанов, защото това е изцяло по негова вина. Отговорност се търси с искане на оставка”, заяви Драгомир Стойнев.

Омбудсманът Мая Манолова също сподели мнение, че законът е нарушен, а българските граждани са ощетени с повече от 6 милиона лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *