Пазарът в “Младост” 1 може да изчезне заради нов блок

Големият пазар в столичния квартал “Младост” 1 е заплашен от изчезване. Причина за това са плановете на инвеститор за изграждане на нов жилищен блок на негово място. За това сигнализира един от общинските съветници, цитиран от агенция БГНЕС.

От 1999 година насам пазарът е собственост на частната фирма “Алко” ЕООД с управител Васил Котов. Междувременно главният архитект на “Младост” и настоящ кандидат за кмет на района арх. Стефан Стефанов довери, че вече има внесено предложение за промяна на съществуващата регулация и предстоящо застрояване на имота. Той посочи, че в момента съществува реална опасост кв. “Младост” да остане без своя пазар, посещаван ежедневно от хиляди жители на квартала.

А може ли пазарът просто да бъде преместен на ново място? Арх. Стефанов е на мнение, че на този етап това няма как да се случи, просто защото общината не разполага със собствен терен с нужните мащаби. Липсата на достатъчно комуникативно място за пазар също е сериозен проблем, допълни той.

Арх. Стефанов прогнозира, че съвсем скоро ще стартира процедурата за реализация на строителството на новия жилищен блок, което би означавало край на пазара в “Младост” 1.

Жителите на “Младост” реагираха бързо на създалата се ситуация. Те подготвят протест, който ще се състои утре пред метростанция “Младост”. Те ще настояват за защита на пазара и отмяна на плановете за строителство на нов блок. Гражданите са на мнение, че още една подобна структура ще засили и без това големия трафик в района. Не е тайна, че задръстванията са все по-голям проблем в кв. “Младост”.

Арх. Стефанов посочи и друг голям проблем. Изходът на метростанцията в кв. “Младост” 1 попада в същия частен терен, който може да бъде използван за строежа на нов блок. Това е втори подобен казус, тъй като в “Младост” 3 вече се е появила “първата частна метростанция”. Той подчерта, че в момента в район “Младост” има повече от 30 подобни “проблемни” райони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *