Последният класик на френската мода

Последният класик на френската мода

Източник на изображението : Pexels.com

Ако попитате французите, кои са техните модни икони, то няма как да чуете друго освен Коко Шанел, Кристиан Диор и Юбер дьо Живанши.

Юбер дьо Живанши, е роден на 21 февруари 1927 година в Бове, Франция.  Той израства в заможно аристократично семейство, което е наследило титлата маркиз. Не е учудващо за никого, че още в ранна детска възраст, Юбер, е възпитаван много добре с невероятен вкус и страст към красивите неща. 

Негов прадядо е френският живописец Пиер Адолф Баден, а Юбер смело следва неговите стъпки и завършва Школата за изящни изкуства в Париж. 

След втората световна война, Живанши започва работа, като асистент-моделиер на стилните Робер Пиге, Люсиен Лелонг, Жак Фат и Елза Скиапарели, които са все големи имена в модния свят. 

Още на 25 години през 1952 година, Юбер открива собствена модна къща с името “Givenchy”. 

Още първата колекция на Givenchy, бележи голям успех и лицето на компанията му става манекенката Бетина Грациани. Така за нея, Живанши създава блузата, която е модерна и до днес – бяла блузка с черно бели воалени ръкави. 

на 26 години Юбер, се запознава със своя кумир в модата Кристобал Баленсиага, който е испански моделиер известен с твърдия си характер, който не допускал журналисти на ревютата си заради влиянието им на купувачите. Позволявал на журналистите, които пишат за него, да видят колекциите му веднъж и то месеци след презентацията му. 

В това отношение обаче Юбер се различавал от Баленсиага. Той обичал да споделя новите си модели с широка публика. Така той печели симпатиите на критиците и пресата. Така тези два фронта му помагат да стане известен с “малка черна рокля”, с която Одри Хепбърн играе във филма през 1961 година – “Закуска в Тифани”. 

“Винаги съм уважавал вкуса на Одри. Тя не беше като другите филмови звезди, тъй като харесваше простотата. Стремете се към простота.” – Юбер дьо Живанши

Актрисата остава вярна на Живанши не само в киното, но и в живота. Тя доброволно се превръща в един от най-елитните модели на марката. В знак на голямото им приятелство, Юбер създава специално за Одри първият си парфюм наречен – L”Interdit. Този аромат дава началото на компанията “Parfums Givenchy”. 

До 1973 година Живанши е отдаден изцяло на жените, но през 1974 година отдава дължимото и на мъжете – колекция мъжко облекло и парфюма Givenchy Gentleman, който е дело на парфюмера Пол Леже. 

Много от творенията на Живанши са предпочитани и до днес от най-елитните жени в света, като Джейн Фонда, Елизабет Втора, Жаклин Кенеди, принцесата на Монако и много други. Той трайно спечели доверието на жените с характер, именно онези, които държат на сдържаността и искат да изглеждат стилно без да го натрапват.

В края на 80-те, Живанши продава бизнеса си на Луи Вюитон Моет Хенеси и  1995 година дизайнера обявява, че се оттегля за да се отдаде на старините си. 

Той се отдава на другата си страст – рисуването, но това далеч не го спира да се появява по светски събития и да дава пари за благотворителност. 

През 2007 година, Франция пуска две пощенски марки посветени на празника Св.Валентин с автор – Живанши. 

Със своите перфектни маниери и дисциплина, Живанши се откроява като един от стожерите на модната индустрия, оцветявайки я със своя усет и талант повече от 50 години.

Френска елегантност, която винаги бива забелязана. Така може да се определят тоалетите на Живанши. Загадъчност от притъмнена светлина, на която изпъкват отблясъците на декорациите по материите. 

Неповторим, единствен и шикозен, Живанши печели сърцата на хората по целия свят. 

Наричан от всички “последният романтик на Париж” и “последния класик на френската мода” , Живанши действително се е превърнал в еталон за изискан стил. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *