Матракът, на който спиш превъзходно

Спокойният и непробуден сън е от основно значение за здравето ви. А за да можете да заспивате бързо и спокойно нощ след нощ, от голямо значение е матракът, върху който спите.

Ако досега не ви се е налагало да сменяте матрак може би си мислите, че това е една сравнително лесна покупка. Просто избирате магазин, харесвате си двулицев матрак, който да отговаря на размерите на леглото или спалнята ви и го купувате.

Истината обаче е малко по-различна. Защото матраците, които се предлагат в магазини като Мебели Мондо са наистина доста разнообразни и всеки един вид има своите специфики. Ако вие просто купите какъвто и да е матрак, без преди това да сте наясно какво точно търсите, вероятността той да не ви е много удобен и да не може да ви осигури комфорта, от който имате нужда е доста голяма.

Как да направите правилния избор на матрак?

Лични предпочитания
Всеки човек има индивидуални предпочитания и разбирания за комфорт. Затова първото, което трябва да направите е да си дадете сметка вие какво търсите в матрака. Дали обичате да спите на по-твърд или по-мек матрак, дали през нощта се обръщате много или спите по-скоро неподвижно, дали имате проблеми с гърба или кръста и т. н., и т. н.

Еднолицев или двулицев матрак
Разликата между двата вида е, че едностранният (с едно лице) матрак се предлага с подматрачна рамка и не можете да го обръщате. За разлика от него, двулицевият матрак може да се ползва и от двете страни и всяка страна е с различна твърдост. Покритието на страните също е различно според сезона. “Зимната” страна например има вълнен слой и по-мек пълнител за задържане на топлината, докато “лятната” страна е покрита с абсорбираща потта материя и осигурява по-добра циркулация на въздуха през горещия летен сезон.

Вид на матрака според пълнежа

Въпреки огромното разнообразие от марки, матраците се делят на 5 основни вида:

Пружинни
Сърцевината на този вид матраци може да бъде или от бонел или от покет пружини. Всяка пружина е затворена в джоб и се “движи” независимо, осигурявайки добра подкрепа за гърба и кръста по време на сън. Пружинните матраци са надеждни, издръжливи и се предлагат на доста прилични цени.

Мемори пяна
Този вид продукти за сън нямат пружини. Вместо това са изработени от специална пяна, която нежно обгръща тялото и “запомня” формата и позата на сън.

Латекс
Матраците от латекс са доста подобни на тези от мемори пяна, като разликата е, че при латексовите има и пружини. Изработват се от два вида естествен латекс – по-плътен Dunlop или от по-лек и мек латекс Talalay. Този вид матраци са антимикробни и са устойчиви на плесен и акари.

Хибридни
Матраците с хибриден дизайн съчетават в себе си надеждността и добрата поддръжка на пружинните матраци и комфорта на матраците от латекс или мемори пяна. С други думи, търсите ли максимален комфорт, хибридните продукти за сън могат да ви го осигурят.

Водни
Този вид продукти за легло или спалня имат сърцевина от гумени или винилови мехурчета, които са пълни с вода. Водните матраци не са удобни за всеки, затова трябва да сте напълно сигурни, че искате точно този вид матрак, преди да го закупите.

Цена
Въпреки, че при покупката на матрак цената не бива да е водещ фактор при избора му, все пак е добре да имате определен бюджет, с който да се съобразите. На базата на средствата, с които разполагате можете да ограничите търсенето и да откриете най-добрият матрак за парите, които сте готови да платите за него.

Гаранция
Без значение на какъв матрак ще се спрете, той задължително трябва да има достатъчно дълга гаранция. Обикновено матраците, които се предлагат от водещи магазини като Мебели Мондо са придружени с 8 до 10 години гаранция за двустранните матраци и с от 2 до 5 години за еднолицевите матраци с подматрачна рамка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *